Focul Iadului Iubirii

Intrebare: De ce este scris in Cartea Zohar ca „doar gelozia completeaza iubirea”?

Raspuns: Iubirea nu poate fi completa daca nu are la baza gelozia. Este scris: „Invidia (gelozia) celui intelept, multiplica intelepciunea.”. Exista diferite titpuri de gelozie, dar pina la urma, gelozia este revelarea dorintei goale care trebuie sa fie umpluta in mod special cu iubire.

Descoperim dorinte goale, in stadii diferite. Daca vointa de a primi (Kli) este atit de puternica incit sa fie iubire revelata impotriva sa, atunci aceasta dorinta este Kli-ul geloziei. Daca eu doresc ceva, atunci totul depinde de gradul de Aviut (grosime) a dorintei mele sau a atractiei. Cu Aviut Shoresh (0), dorinta mea este slaba; cu Aviut Aleph (1), este mai puternica, si asa mai departe pina la Aviut Dalet (4), cind dorinta mea este infinita.

De aceea, fiecare nivel al dorintei are un nivel corespunzator al geloziei, adica pina la gradul in care o persoana „arde” de dorinta, datorita lipsei implinirii. Si de aceea, impotriva iubirii care a devenit revelata, este o dorinta goala pentru revelarea sa: gelozia, un adevarat “foc al iadului .”
Din a doua parte a Lectiei zilnice de Cabala 10/12/10, Zoharul

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: