Freud habar n-avea

559Comentariu: Fondatorul psihanalizei, Sigmund Freud, a susținut că dacă o persoană întreabă despre sensul vieții, este o boală psihică.

Răspunsul meu: Din punctul de vedere al psihanalistului el are dreptate pentru că o persoană ar trebui să trăiască normal și pașnic în starea sa animală. Copii, soț, muncă, natură, această lume, totul este creat astfel încât cineva să-și găsească locul în ea.

Toate impulsurile noastre, bune și nu atât de bune, atât înalte cât și scăzute, în principiu, ar trebui să aranjeze lumea care înconjoară o persoană. El trebuie să se regăsească în toate acestea și să le echilibreze cu toate defectele și oportunitățile sale în mediu, în locul și în epoca în care trăiește.

Freud susținea faptul că o persoană din lumea noastră, în general, este autosuficientă. Întregul mediu din jurul lui este conceput de Creator astfel încât o persoană să poată ajunge la relația potrivită cu sine, cu natura și cu sinele său interior.

Din punctul de vedere al lui Freud, totul se închide în cadrul lumii noastre și nu este nevoie să căutăm altceva..

Pe de o parte, avea dreptate. Omenirea se mișcă în această direcție de zeci de mii de ani de când ne-am dat jos din copaci și am început să ne dezvoltăm ca oameni. În acest sens, am găsit mereu noi orizonturi de dezvoltare, noi motivații în lumea noastră. Fiecare generație și-a propus noi sarcini și noi soluții pentru ei.

În fiecare generație, a existat o constantă reevaluare a valorilor. Chiar și în scrierile grecești antice se spunea că lumea noastră nu este la fel ca înainte: toată lumea se străduiește pentru libertate, copiii nu își ascultă părinții. Adică totul se mișcă, totul se schimbă.

Freud habar n-avea că lumea va ajunge într-o stare în care chiar și cei mai obișnuiți oameni ar avea o întrebare despre sensul vieții venind din interior. El credea că o persoană simplă care acționează în cadrul lumii noastre este autosuficientă.

Comentariu: Îmi imaginez starea unei persoane în care se trezește întrebarea despre sensul vieții. S-ar putea să nu realizeze întotdeauna ce fel de întrebare este.

Răspunsul meu: Dar aceasta este deja o persoană post-freudiană.

KabTV “Prim-Plan. Are Frankl dreptate?” 9/27/10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: