Gând şi sentiment

Întrebare: Cum este gândul conectat la sentiment, în creaţie?

Răspuns: Malchut care ridică cererea, punctul negru de lipsă, este sentimentul. Dar, acest sentiment nu poate lua un anumit caracter, volum sau formă, dacă nu este integrat în Hochma şi Bina. Aceste două forţe sunt destinate pentru a construi o formă numită Adam, care seamănă cu Creatorul, plecând de la dorinţa de creştere, fără formă.

După ce cererea se ridică la Hochma şi Bina, două forţe opuse încep să opereze asupra ei. O singură forţă nu poate defini direcţia şi trebuie să existe două forţe care operează în direcţii diferite. Forţa recepţiei şi forţa dăruirii construiesc o formă similară cu Keter plecând de la materia primă, lipsa de jos.

Hochma şi Bina ies din Keter şi astfel, Malchut se ridică la ele şi le cere: „Construiţi-mă precum Keter, deoarece ieşiţi din Keter şi îl cunoaşteţi. Deci, vă rog, faceţi-mă ca el.” Aceasta este lucrarea noastră. Malchut nu ştie ce este Keter deoarece acesta este Sus. Este „punctul Yod” (« Kotzo shel Youd ») pe care-l atingem. Dar, „prin acţiunile Tale noi Te cunoaştem”, ceea ce înseamnă că noi trebuie să înţelegem Creatorul, în funcţie de ceea ce facem noi şi deci, se numeşte un gând.

Nu e nevoie să fii prea inteligent pentru a face acest lucru, deoarece, cu cât devi mai putin deștept şi mai apropiat de realitatea interioară, cu atât e mai bine. Înţelepciunea spirituală nu depinde de mintea corporală. Niciun cabalist nu este mai înţelept decât oamenii obişnuiţi şi nu se naşte geniu, dar în schimb, ci mai degrabă are abilităţi medii în cadrul acestei lumi.

Nevoia de spiritualitate nu este rezultatul capacităţilor mentale suplimentare sau celor emoţionale. Este ceva ce este total independent de atributele corporale. Deci, nu trebuie să-ţi faci griji dacă ai o dorinţă ce te obligă să stai jos şi să studiezi, este suficient. Este un semn că poţi să o dezvolţi şi nu prin cunoştinţe şi diverse dezbateri. Înţelepciunea vine mai târziu, ca urmare a atingerii spirituale. În primul rând, descoperi sentimentul şi apoi vei deveni mai înţelept, prin el. Aceasta funcţionează relativ opus faţă de această lume în care, cu cât gândeşti mai rece, precum un ordinator sau o maşină, cu atât faci calcule mai bune, eşti mai înţelept.

În spiritualitate, totul este opus, deoarece vasul spiritual se bazează pe emoţii, dorinţa de plăcere. Toate conturile sunt în dorinţa de primire. Dacă nu pui această dorinţă deoparte şi nu începi să te joci cu ea, nu vei avea cu ce să lucrezi. Cum altfel vei obţine sentimentul, înţelegerea şi realizarea ?

Un gând este forţa de Bina şi Bina se bazează în totalitate pe un sentiment puternic, deoarece nivelul de Hochma doreşte să semene cu Keter. Este ca un invitat care descoperă că vrea să fie precum gazda, deoarece altfel nu poate exista. Problema nu este numai de a exista, ci de a exista în Lumina gazdei. Dar aceasta este imposibil dacă nu îi plătesc Lui, cel puţin tratându-L la fel de bine cum mă tratează El pe mine.

Nu poţi să îi plăteşti Lui ca într-un restaurant, nici să compensezi costurile realizate pentru prepararea unor băuturi răcoritoare, costul produselor, combustibilul, munca, plus 20%. El se aşteaptă la un sentiment revelat în gând, în Bina. Totul este realizat în vasul sentimentului. Deci, tot progresul nostru rezultă din dezamăgire, tensiune şi dintr-un deficit economic, pe care-l traducem un deficit spiritual.

 

Partea a doua a Cursului zilnic de Cabala, 14.05.2013, Cartea Zohar – Introducere

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: