Hai să experimentăm!

Întrebare: Cabala este o stiinţă experimentală. Putem să ne referim la actuala convenţie ca la un experiment?

Răspuns: Fiecare din noi este un Cabalist şi un om de ştiinţă în sensul că face un experiment pe el însuşi si experimentează aplicarea Cabalei, concuziile ei şi corectarea personală.

În urmă cu 30 de ani citeam binecunoscuta carte Shamati (Am auzit) şi am înţeles poate o sutime din ea. Apoi, cu fiecare an, recitind-o şi simţindu-i rezultatele pe mine însumi, am comparat ce se întamplă cu mine cu ceea ce a fost scris în carte si am fost uimit să descopăr că această carte într-adevăr a descris tot ceea ce se întâmplă cu mine. Aşa că, continui să recitesc Shamati de 30 de ani (am primit-o in 1979), şi descopăr de fiecare dată că această carte vorbeşte depre mine.

Chiar şi după zece ani această carte mi se autodezvăluie ca sursă care descrie totul despre mine. Totul! Asta pentru că persoana care a scris-o a început de jos, cum fac toţi oamenii şi apoi s-a înălţat spiritual şi a scris-o de la un nivel spiritual pe care eu nu sunt încă capabil să-l ating.

Şi dacă am să ma ridic mai sus, atunci am să descopăr cu siguranţă că această carte nu mai continuă să vorbească despre stările prin care trec. Îmi va deveni clar că autorul a atins numai un anume nivel spiritual şi nu mai departe.

Vom vedea asta la autorii câtorva cărţi Cabalistice ceea ce însă nu le va deprecia în niciun caz! Ei au scris pană la nivelul pe care l-au atins şi este la fel cu fiecare din noi.

Pe de altă parte, ce drept avem noi să interpretăm, să scriem şi să adăugam la scrierile marilor Cabalisti din trecut? Adevărul este că noi scriem ceea ce este corect la nivelul nostru. Este sigur pentru că noi suntem mici şi noi putem scrie toate astea prin acest nivel. Astfel, e mai uşor pentru oamenii care vin la Cabala să gasească contactul cu materialul nostru, mai degrabă decât cu marile lucrări din trecut, pentru că acei Cabalisti au scris de la un nivel spiritual foarte mare.

Dar, in cele din urmă, azi noi facem într-adevăr un experiment pe noi înşine şi vom continua acest experiment pe parcursul întregii noastre vieţi pâna când vom atinge corecţia finală. De aceea Cabala, în comparaţie cu celelalte ştiinţe, nu lucrează cu exteriorul omului. Voi nu învăţaţi ceva ce este în afara voastră, ci pe voi înşivă, în interiorul vostru. Aşa că, hai să experimentăm!

Din Lecţia a treia de la Convenţia de la Berlin 1/28/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed