În cadrul acțiunii spirituale

747.01Comentariu: în urmă cu aproximativ trei mii și jumătate de ani, conform Torei (Exodul Capitolul 5), Moise a cerut de la faraonul Egiptului să elibereze poporul israelian din sclavie, în numele lui Dumnezeu. Dar Faraonul nu l-a ascultat și zece plăgi au căzut asupra Egiptului.

Din punct de vedere academic, se crede că nu a existat un astfel de eveniment și chiar dacă ar exista, nu a fost pe scara descrisă în Tora. În religie, desigur, nimic nu este testat, ei cred doar că s-a întâmplat. Cabala nu consideră deloc aceste evenimente ca evenimente istorice, ci afirmă că acestea sunt despre procesele spirituale prin care au trecut oamenii și Moise însuși.

Răspunsul meu: În primul rând, Tora nu vorbește despre diferiți oameni, ci despre problemele unice interne ale întregii omeniri. În al doilea rând, nu vorbim despre probleme fizice, deși s-ar putea să se fi manifestat într-un fel în viața materială. Dar nu despre asta este vorba.

Inițial, întreaga umanitate a fost creată dintr-o dorință egoistă de a primi plăcere. Această dorință trece prin anumite etape ale nașterii și dezvoltării sale până la punctul în care oamenii încep să înțeleagă că nu mai pot rămâne în egoism și trebuie cumva să iasă din el.

Grupul pe care Avraam l-a condus din Babilonul Antic în țara Canaanului, sau mai bine zis descendenții săi, fii nepotului său Iacov, au venit în Egipt. După cum este descris în Tora, au trăit acolo mult timp și au trecut prin diferite etape, bune și rele. Dar, în principiu, Tora vorbește despre stările interne ale acestor oameni.

Mai mult, atunci când vorbim despre oameni ca un număr mare, nu ne referim la numărul lor, ci la puterea lor spirituală. Adică, toate acestea trebuie percepute și cântărite în cadrul acțiunilor spirituale.

Același lucru este valabil și pentru execuțiile egiptene. Execuțiile sunt acțiuni în care o persoană sau un întreg grup se reunesc sub loviturile egoismului lor.

În primul rând, egoismul trebuie să pună presiune asupra lor. Prin urmare, când Faraonul, simbolizând ego-ul, îi înrobește și când se simt servili, sunt obligați să se conecteze cumva între ei pentru a se ajuta reciproc. La urma urmei, dacă cineva este bătut, începe să se micșoreze intern. Acest lucru îl aduce într-o stare complet diferită în care încearcă să se elibereze de ego. Această încercare de eliberare de egoism este calea de ieșire din Egipt.

Dar pentru a ieși din Egipt, acest grup trebuie să fie de acord și să fie dispus să se ridice deasupra ego-ului. Ca o uniune spirituală unică, numită Partzuf (sistem), ei trebuie să fie supuși unei purificări speciale a egoismului.

Întrucât această structură spirituală constă din zece părți, zece Sefirot, purificarea constă din zece eliberări din ego, care se numesc cele zece lovituri sau plăgi egiptene.

KabTV „Stări spirituale” din 30.01.2020

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: