Inainte si dupa intrarea in tara Israel

Intrebare: De ce repeta Moise legile Torei oamenilor din nou si din nou?

Raspuns: O face pentru ca ei sa inteleaga intreaga cale pe care au parcurs-o inainte sa intre in tara Israel si sa se pregateasca pentru intrarea in tara promisa.

La urma urmei, de la granita tarii Israel in interiorul ei, acestia trebuie sa lucreze cu acelasi egoism, acelasi vitel de aur, cu a doua restrictie care a avut loc intr-o mixtura de aur (Malchut) si cu suvoaie de apa (Bina). Acum, este ca si cum ar trebui sa sape singuri.

Moise pare a spune oamenilor, “In timpul celor patruzeci de ani de ratacire prin desert, pe langa calitatea de Malchut pe care o aveati in Egipt, ati dobandit si calitatea de Bina. Acum, nu incepeti doar sa interactionati cu ele, dar incepti sa lucrati pentru a daruii. Cand semanati si arati pamantul, culegeti roadele lui”. Cu alte cuvinte, asta este tara lui Isarel de acum inainte.

Intrebare: Putem spune ca aceasta cale a Torei este o cale pasiva?

Raspuns: Daca nu intelegem ce actiuni trebuie sa facem asupra noastra, atunci este o cale pasiva, din moment ce nu exista nimic in afara de El, iar Creatorul face totul. Nu am altceva de facut, decat sa fiu de acord cu ceea ce face pentru mine, prin mine si sa incerc sa ma misc mereu la unison cu El. Totusi, cand trebuie sa ma misc la unison cu El, munca mea devine foarte provocatoare, complexa si complicata.

Acordul este punctul de plecare. Sunt de acord cu faptul ca exista doar Creatorul, iar El este binele care face bine, si dupa ce face numai bine, trebuie sa ma corectez pe mine, sa ma expun pe mine sub influenta Lui, atfel incat calitatile mele vor deveni intr-adevar ca ale Lui, astfel incat prin ele il voi simti pe El personal si doar actiunile bune.

Astea apar amandoua inainte si dupa intrarea in tara Israel. Diferenta este doar in puterea cu care sunt facute. Fie sunt facute prin calitatea darurii inainte de intrarea in Israel, sau sunt facute prin calitatea primirii, dupa intrare. Dar astea se intampla mai aproape de construirea Templului.

Din emisiunea de pe Kab TV Secretele Cartii Eterne din 11.05.2016

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed