Îndepărtând miturile legate de Cabala, partea 12

PARDESS încep cu secretele

Întrebare: Dacă Tora nu poate fi citită în mod literal, pentru că vorbeşte despre lumea spirituală, cum putem înţelege ce scrie în ea ?

Răspuns: Baal HaSulam explică în Introducere la Studiul celor Zece Sefirot că întreaga Tora este împărţită în PARDESS : Pşat (explicaţia simplă), Remez (indiciu), Druş (alegorie) şi Sod (secret).

Iar Vilna Gaon explică că studiul Torei începe de la secret şi nu de la explicaţia simplă. Înseamnă că ea este obţinută în această ordine : Sod (secret), Druş (alegorie), Remez (indiciu) şi tocmai la sfârşit Pşat (explicaţia simplă).

Când începem să citim Tora, nu înţelegem nimic din ea şi credem că este vorba de un fel de poveste sau nuvelă istorică şi nimic mai mult. De aceea, ea este un secret pentru noi.

Dar mai târziu, prin studiul Cabala, penetrăm adânc în textul Torei şi începem să înţelegem ceea ce spune despre lumea internă, forţele sufletului nostru şi forţele care ne controlează. Iar atunci Tora este transformată mai întâi în alegorie, apoi în indiciu şi la final, ea ne devine simplă şi uşor de înţeles.

Din programul de radio israelian 103 FM din 28.02.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: