Independenta si echivalenta

Intrebare: Ce este “separarea lui Nukva” de ZA (Zeir Anpin)? De ce ZA are doua Nukva?

Raspuns: Separarea incepe cand dorinte aditionale se dezvelesc in Nukva si ea realizeaza ce ii lipseste ca sa atinga nivelul Creatotului.

Eu am existat in Bina impreuna cu ZA si el m-a umplut cu tot ceea ce era necesar pentru traiul meu. Dar am inceput sa doresc sa fiu independent, asa cum este El, si sa ader in totalitate cu Bina. In acest punct, descopar si simt ca sunt incapabil de asta. Aceasta stare este numita descoperirea limitelor (Din). Daca accept aceste restrictii si le corectez,atunci devin asemeni cu Bina.

Asta este exact ceea ce trebuie sa facem: Malchut urca la Bina, Bina coboara la Malchut si Bina paseaza catre Malchut toate puterile sale, asa incat aceasta primeste toate proprietatile necesare ale daruirii.

Acum devine clar de ce ZA trebuie sa aiba doua Nukva: Bina se imparte, de asemenea, in doua. Totul vine de la Bina, aceasta determina tot ceea ce se va petrece in Malchut.

Bina este forta daruirii care este revelata de Sus. Creatorul doreste sa ofere totul, ceea ce se numeste Lumina Hochma (Intelepciune). Dar El vrea sa fie creatura perfecta, sa primeasca aceasta Lumina sis a actioneze ca si un personaj independent, asemeni oaspetelui  asupra Gazdei si nu ca un animal condus de natura. Aceasta este vointa lui Bina. Astfel, aceasta are doua parti: sus si jos, GAR si ZAT, unde GAR este Bina insasi si ZAT este dorinta sa de daruire catre altii.

Tot astfel, Malchut trebuie sa fie comprimat in aceleasi doua parti. Ea are nevoie sa detina propria sa parte, cea corectata, careia nu-I lipseste nimic, este total independenta, nu are nevoie de Gazda, este incapabila sa primeasca ceva de la masa Lui cu bunatati si este intru totul perfecta. In afara de asta, ea are dorinta de a darui totul Gazdei, ca recunostinta sis a-I ofere Lui placere, fara nicio legatura cu ea insasi.

Astfel, exista doua parti in Nukva, una care isi stabileste independenta si cealalta, echivalenta sa cu Creatorul. Acestea sunt cele doua Nukva ale lui ZA:Leah si Rachel, in legatura cu cele doua parti ale lui ZA, Israel si Iacob.

Din partea a treia a Lectiei zilnice de Cabala 10/4/10, Talmudul celor Zece Sfirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: