Înrobit fără ca să și știi

Remarcă: Astăzi omul are mai multă libertate decât sclavii din America din secolul nouăsprezece sau iobagii sub iobăgie.

Răspunsul meu: Asta nu este libertate! Apropo, un sclav nu era înrobit mai mult decât suntem noi astăzi. El simțea că aparține stăpânului său, ceea ce înseamnă că el nu avea griji.

El știa că stăpânul lui o să-l hrănească, să se asigure că are un loc de dormit, să se asigure că este sănătos, că are o familie și așa mai departe. Adică stăpânul avea grija de sclav și era un fel de acord  între ei.

Adevărul este că erau acorduri speciale asupra situației sclavilor care determinau cum ar trebui ca proprietarul să aibă grijă de ei, să le furnizeze tratament medical și așa mai departe. Sclavii nu erau oameni fără niciun drept. În plus, un sclav era foarte scump, așa că proprietarul se ocupa de bunurile lui.

Astăzi, în contrast, totul este foarte diferit. Ești dat afară, ești pierdut. Sunt mai mult de 100 de persoane la poartă ca să te înlocuiască. Nimeni nu îți datorează nimic deoarece proprietarul se gândește doar la cum să scape de tine și să nu iți plătească nimic.

Întrebare: Crezi că în termeni ai aprecierii libertății nu a fost o inovație în relațiile umane în ultimul secol și jumătate?

Răspuns: Inovația este în faptul că astăzi o persoană este înrobită și folosită într-un asemenea mod că el nici măcar nu știe că este un sclav.

Întrebare: Sclavia înseamnă o interdicție de a te mișca dintr-un loc în altul, a nu putea să ai grijă de familia ta, este violența și absența dreptății. Cum pot fi comparate condițiile sclavilor din secolul nouăsprezece cu cele ale omului muncitor modern?

Răspuns: Nu văd o mare diferență. În orice caz, tu nu te miști în conformitate cu propria ta voință ci în conformitate cu comenzile publicității televizate. Tu nu iți alegi singur profesia ci sub influența a ceea ce a fost întipărit în tine din copilăria ta. Nu este nicio libertate în asta. Vorbește cu psihologi buni și vei vedea că aceasta este situația.

Desigur, există libertăți relative, dar ele sunt ca și cum ai luat o pastilă și nu simți lipsa libertății. Iar tu chiar ești mândru de asta: “Uite, noi am vizitat locul asta. Uite, noi am văzut asta. Uite, noi am fost acolo”. De ce ai fost acolo? Da, deoarece alții s-au dus acolo. În tot fără excepție, noi urmăm mentalitatea turmei și, prin urmare, nu avem nicio libertate.

De pe KabTV “Fundamentele Cabalei”, 4/12/20

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: