Intre inima si minte

Intrebare: De ce este asociat egoismul cu “ dintii “ in munca spirituala, dupa cum este scris ca trebuie sa “ rupem dintii egoismului” ?

Raspuns: Avem 32 “ dinti” ( Lamed-Bet ), calitati fundamentale care “ macina “, insemnand ca exploreaza mancarea sau implinirea. Acest lucru se intampla dupa ce invatam despre ce fel de implinire putem si nu putem accepta, cantitatea pe care o putem accepta de dragul de a darui si forma sa. Acest lucru se intampla dupa evaluarea finala efectuata de catre “ buze “ ( una pe partea de jos, alta in partea de sus ) precum si limba in mijloc ( numita “ limba sfanta” ) care se afla in linia de mijloc.

Toata structura nostra reflecta distributia de forte care examineaza dorintele  si gandurile nostre. Aceasta determina forma omului in aceasta lume, forma imaginara.

Examinarea implinirii pe care o putem accepta de dragul de a darui este munca speciala a “dintilor“, care separa si mesteca dorinta de a primi placere deoarece ele se ciocnesc. Gura este situata in  mijloc intre inima si minte, ea examineaza si lucreaza cu gandurile care provin din creier si dorintele care vin de la inima. Si noi invatam prin relatia corecta dintre ele ceea ce putem accepta sub forma “ Luminii Interioare“ ca “arome“ (Taamin).

Inima contine dorinte care nu au fost inca evaluate in forma finala pentru corectie. Locul unde se intampla corectia este gura. Dar locul ei cel mai special este gatul situat deasupra corpului dar mai jos de cap, in locul de trecere de la unul la celalalt. Acesta este motivul pentru care gat ( Garon ) pare a fi cuvantul “Ger“ (cel care trece si se alatura Isra-El).

Este ca si cum intreaga diferenta dintre animal si om este continuta in gat, asa numitul nivel “ vorbitor “ care urmeaza celui mineral , vegetativ si animat. Este ca si cum  aceasta parte pe care o folosesc pentru a vorbi, gatul, ma separa de animal si ma face uman. Intreaga minte, clarificari, ganduri care provin din motiv, precum si dorintele venite de la inima ajung in cele din urma in gat, unde este concentrata intreaga esenta umana.

Gatul contine un mecanism special controlat de creier pe temeiul caruia noi efectuam clarificari, vorbim si in esenta cantam, exprimandu-ne astfel nivelul nostru uman. Tot ceea ce exista in inima noastra si in mintea noastra este exprimat prin vorbire, adica de “gat“. Unii ar putea gandi: De ce este el atat de special, considerandu-l pur si simplu un tub, cateva siruri de corzi si muschi ?

Dar nu este atat de simplu precum pare. Acest mecanism de exprimare trebuie sa inteleaga tot ceea ce exista in mintea si inima noastra si sa execute exprimandu-se prin aceasta. Este activat prin “zona celor cinci plamani“  de jos in sus, apoi atinge cele “cinci surse din gura“  ( limba, palat, gat, dintii si buzele ). Este un mecanism spiritual foarte complicat.

Din prima parte a Lectiei Zilnice de Cabala 9/1/2011,Shamati#101

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: