Invidia este un mijloc de avansare

Întrebare: Invidia este dorința de a avea ce are altul. Celebrul filozof Spinoza a definit invidia ca nemulțumire la vederea fericirii altcuiva.

Care este motivul invidiei? De unde vine acest sentiment?

Răspuns: Invidia se naște în fiecare individ din egoismul său dezvoltat. Realizările altcuiva, realizări pe care el nu le are, trezesc un sentiment de invidie.

Întrebare: Invidia se bazează de obicei pe comparație. De ce ne comparăm cu ceilalți?

Răspuns: Pentru că suntem guvernați de ego, ceea ce arată că există încă egoism în apropiere, care se află într-o stare mai bună decât a noastră. Comparația dintre aceste două stări dă naștere sentimentului de invidie.

În același timp, invidia este un element de dezvoltare. Dacă, uitându-mă la altul, mi se pare că el este într-o stare mult mai bună, atunci mă străduiesc și eu pentru asta și, astfel, mă dezvolt.

Întrebare: Ar trebui să cultivăm un sentiment de invidie?

Răspuns: Absolut! Fără aceasta, nu vom avansa! Chiar și față de un copil, îi dăm din instict exemplu altcuiva: „Uite cum face asta!” La urma urmei, vrem dezvoltarea lui.

Întrebare: Invidia poate fi atât negativă, cât și pozitivă. Care dintre ele îl propulsează pe om înainte?

Răspuns: Ambele trebuie să se dezvolte în om, și cât mai mult posibil. Dar, în același timp, trebuie să  înțeleagă când invidia este pozitivă și utilă și când nu.

Din emisiunea KabTV „Abilități de comunicare” din 07.08.2020

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: