Iubire necondiţionată

Întrebare: Am auzit că dragostea şi ura, pe care le simţim ar trebui să se dezvolte calitativ şi că ar fi ideal să ajungi la ură nefondată şi să avansezi la iubire necondiţionată.

Răspuns: Termenii de dragoste necondiționată şi ură nefondată trebuie clarificaţi mai bine şi mai precis.

Dragostea necondiţionată este dragostea care este mai presus de toate motivele. Vreau să ascultați acest lucru cu grijă! Aceasta înseamnă că m-am ridicat deasupra tuturor motivelor împotriva acestei dragoste şi că simt dragostea, care este mai presus de toate aceste motive.

Este la fel atunci când vine vorba de ura nefondată. Am multe motive sa iubesc,şi totuși, în ciuda a toate aceste motive,îmi place să urăsc pe toată lumea fără nici un motiv. Acesta este starea la care ar trebui să ajungem.

De fapt, motivul pentru care urăsc un prieten este lipsit de sens, deoarece scopul meu este de a mă înălța tot timpul. Trebuie să construim dragoste din această ură! Chiar dacă nu-mi place un prieten, încerc să-i slujească într-un fel, să-i dau ceva, să-l sprijin cumva. Dacă am investit în el, eu voi descoperi o atitudine pozitivă faţă de el deoarece eu mă investesc în el.

Pe lângă asta, trebuie să clarificăm şi acţiunile prietenului. Poate el face acţiuni măreţe, lucruri mari şi eu îl urăsc pentru că el ridică nasul. Trebuie să ne penetrăm unul pe altul şi apoi ura pe care am simțit-o faţă de un prieten se va transforma chiar în dragoste.

Apoi vă veţi vedea brusc  în el, şi el în tine, şi că sunteți de fapt un vas întreg.

Întrebare: în ultimele zile am simţit ruşine, dragoste, garanţie mutuală, Divinitatea şi, în acelaşi timp, că urăsc prietenii. Nu pot să înţeleg, este ura momentană sau ura reală?

Răspuns: Ura este descoperită cu siguranţă pe fiecare nivel. Ea devine mai reală pe nivelele superioare, așa cum  ni se spune despre Rabbi Shimon şi studenţii săi. În starea pe care o simţi acum, ea este foarte mică. Nu este ură despre care am citit în cartea de Zohar, ci mai degrabă lipsă de respect, un fel de indiferenţă. Pe scurt, nu este serioasă încă. Deci, nu îţi face griji, totul este încă în faţa ta.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: