Legaţi împreună

Întrebare: Cum mă pot micşora în faţa prietenilor, astfel încât să accept opinia grupului?

Răspuns: Imaginează-ţi că un grup de alpinişti escaladează un munte, pentru a ajunge în vârf. Eu, de asemenea, vreau să ajung în vârf şi de aceea m-am alăturat lor. În această ascensiune nu pot face nimic de unul singur. Nu pot să mă întorc singur, nici să aleg când sa am o pauză, cine să conducă sau cine sa îmi urmeze. Urcăm împreună, legaţi de acealşi cablu care ne ţine pe toţi sus.

Aceleaşi reguli se aplică şi la grup. Suntem prea slabi să ne mişcăm în mod individul şi vom avansa numai dacă realizăm că suntem legaţi împreună cu legături care nu se pot rupe.

La început, am decis dacă merg sau nu cu prietenii. Am verficat dacă îmi sunt potriviţi, dacă aspiră la acelaşi vârf la care aspir şi eu. Sunt ei oamenii cu care pot face această ascensiune? Poate mai sunt şi alte grupuri în altă parte? Este dreptul meu să verfic toate aceste lucruri.

Dar, după ce am verificat totul şi m-am alăturat lor, nu mai există cale de întoarcere, pentru că noi ne-am pus deja în mişcare. Cablul deja ne leagă, în timp ce urcăm spre vârf. Acum nu mai pot scăpa de ei, sau să iau o pauză undeva pe margine, în timp ce ei urcă în sus. Trebuie să stau lângă ei, pas cu pas, de-a lungul aceleiaşi căi. Mergem împreună pe calea aleasă şi nu pot să mă retrag din această muncă zilnică.

Condiţiile de astăzi diferă de acelea din generaţiile trecute. În trecut, cineva era testat foarte riguros înainte de a fi acceptat dar, în zilele noastre, zile ale corecţiei generale, noi acceptăm pe oricine.

Şi totuşi, puterea sufletului comun care se mişcă către corecţie, este alcătuită din acele suflete care realizează că nu există altă alegere. Asumându-şi această sarcină, ele urcă, legate împreună prin cabluri, urmând ghidul pe calea pe care nimic nu se mai poate schimba în zilele noastre. Unei persoane i se dă timp pentru a realiza la ce se expune şi pentru a lua o decizie. Dar această decizie este crucială.

Lumea spirituală ne este ascunsă şi, astfel, noi nu simţim natura sarcinii pe care ne-am asumat-o. În realitate, acest legământ cu prietenii, este crucial. Ne-am ales grupul la picioarele muntelui şi, odată ce am pornit pe drum, nu mai există cale de întoarcere.

Nu văd cât de măreţ, exaltat şi totuşi periculos este acest drum. Într-adevăr, în legământul pe care îl fac cu prietenii, locuieşte Creatorul, Asta înseamnă că am de-a face cu El; El este cel care depune mărturie pentru noi şi confirmă legământul nostru.

Din parte a treia a Lecţiei zilnice de Cabala 10/24/10, Beit Shaar HaKavanot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: