Liberul arbitru pe drumul ascensiunii spirituale

Capitolul ”Eikev” ne spune cum să intrăm în pământul Israel și ce se întâmplă dacă se țin legile Torei care au fost date poporului de către Creator.

De fapt, sistemul este uniform : dacă te supui legilor sale, primești prin el Lumina care corectează, abundență, împliniri și revelare, iar dacă o trezești în mod incorect ea generează întuneric, tot felul de sentimente negative care, în cele din urmă, duc în același loc, dar printr-un alt mod de dezvoltare. Dar, în acest caz faci un cerc, iar acest cerc este foarte neplăcut.

Întrebare: Este acesta un timp îndelungat al pregătirii ?

Răspuns: Da, dar în fiecare punct al drumului spiritual din egoism, numit Egipt, până la sistemul complet al dăruirii și iubirii, numit pământul Israel, există o oportunitate de a merge drept sau de a face un cerc și a te întoarce la punctul de plecare, practic doar pentru a realiza că mergi incorect, că ești condus de egoism și nu de dorința pentru ascensiunea spirituală și, eventual, să faci această ascensiune.

Comentariu: Oricum, ”nu există nimeni în afară de El”. Pe de o parte, faci acest cerc, pe de altă parte nu ești tu cel care decide asta…

Răspuns: Nu, liberul arbitru ne este dat de sus. Întreaga creație ar fi pierdută altfel. Fără liber arbitru am deveni mici insecte care sunt controlate total de sus și nu ar exista scop în creație, în creaturi, în om și în Creatorul Însușii, pentru că El este revelat numai în raport cu creaturile.

Întregul drum prin care trecem este proiectat să asambleze eforturile noastre ale liberului arbitru într-o singură unitate, iar atunci când ne apropiem de rezultatul final, fiecare cu propriul efort, prin faptul că analizăm, alegem, sortăm și testăm, creăm din noi înșine un sistem numit ”om”.

Altfel, dacă absolut totul este fixat de Creator și nu există deloc liber arbitru, nu există niciun rost în creație.

Faptul că vom ajunge la starea finală nu ne împiedică constant libera noastră alegere.

Din emisiunea de pe Kab TV ”Secretele Cărții Eterne” din 27.04.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed