Limbajul cabaliştilor: greu de folosit, imposibil fără el

Întrebare: În esenţă, înţelepciunea Cabala oferă o descriere tehnică foarte precisă a gradelor lumii spirituale. De ce prezintă Cabaliştii descrierile folosind atât de multe poveşti, alegorii şi nume, în care e atât de uşor să te pierzi? De ce nu ne dau un set clar de instrucţiuni, incluzând ordinea în care acţiunile trebuie executate?

Răspuns: Să spunem că voi scrie: “ia dorinţa numărul 28 şi dorinţa numărul 35, combină-le cu dorinţele numărul 43 şi 62, şi apoi multiplică-le cu coeficientul x, iar apoi  construieşte o intenţie dinrezultat, care este compus din anumite componente. Acum, ajungân la rezistenţa, depăşeşte-o, şi aşa mai departe…” este ca şi cum ai primi o formulă chimică care este alcătuită din cuvinte necunoscute cu valori numerice. Acum încearcă să combini ingredientele în aşa fel încât unificarea finală va rezulta în adeziune.

Ce ai fi făcut cu asta? Mai mult, termenul „adeziune” în sine este neclar pentru tine. Acest cuvânt este familiar dar înţelesul lui, nu.

Şi de aceea Cabaliştii au îmbrăcat mesajul lor în forme diferite în aşa fel încât să ai o şansă de a o înţelege. Ei au numai o singură optiune – să o aducă în limbajul analogiilor folosind cuvinte care corespund cu rădăcinile spirituale. Acest limbaj este denumit limbajul ramurilor.

Dacă primeşti numai instrucţiuni tehnice, nu vei găsi nimic de care să te ţii. Dar în acest fel, deşi eşti confuz, tu cel puţin faci eforturi ca să găseşti calea dreaptă care duce la Lumină de la confuziile egoismului nostru. Egoismul este ceea ce te zăpăceşte, imaginându-ţi o lume exterioară. Pe de altă parte este exact această confuzie prin care mergi către adevăr; din aceasta poţi descoperi imaginea adevărată. În primul rând, tu îţi pui multe întrebări şi numai după aceea începi să te apropii de răspunsuri.

Într-adevăr, prin intermediul limbajului Cabalistilor este greu să înţelegi adevărul, dar fără el, este pur şi simplu imposibil să îl atingi. Doar mai târziu vom înţelege integritatea acestei abordări.
Din partea a 5-a a  Lecţiei zilnice de Cabala din 7/24/2011,  Arvut (Garantia reciproca)

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed