Lishma—De dragul Creatorului

Întrebare: Termenul cabalistic „Lishma” se traduce prin „de dragul Creatorului”. Ce înseamnă acest lucru?

Răspuns: Înseamnă că întreaga creație, care este o dorință egoistă de dragul propriu, trebuie să se corecteze, să se schimbe pe sine, ca și cum s-ar întoarce pe dos, pentru a face totul nu de dragul său, ci de dragul Creatorului sau de dragul celorlalți, ceea ce este, în fond, același lucru.

Se spune: „De la iubirea de sine la iubirea pentru prieteni și apoi la iubirea pentru Creator”. Ceea ce înseamnă că este același lucru. Numai că sensul iubirii pentru Creator este iubirea universală, dincolo de toate diferențele dintre toți. Iar înainte de asta, noi doar exersăm pe iubirea de prieteni.

Întrebare: Înseamnă că nu ar trebui să primesc și să dau de dragul meu, ci de dragul celorlalți sau de dragul Creatorului. De ce?

Răspuns: Pentru că, în acest caz, dorințele tale devin nelimitate și începi să simți în ele ceea ce simte Creatorul: eternitate și perfecțiune. Pare că trebuie să dai, dar de fapt primești în același timp.

Întrebare: Este ca într-un organism în care fiecare organ primește ceea ce are nevoie și dă mai departe restul, dar datorită acestui fapt, viața este menținută în corp și toate părțile beneficiază din asta. Cabala spune că ar trebui să ajungem cu toții la această stare?

Răspuns: Trebuie să ajungem la cea mai perfectă, cea mai bună și cea mai mare împlinire—cunoaștere. De aceea, „Cabala” este tradus din ebraică ca „știința de a primi”.

Dar această primire poate fi nelimitată, infinită, doar dacă se lucrează împreună cu alții.

Întrebare: Deci acest tip de interacțiune ar trebui să fie între toți oamenii?

Răspuns: Da. Vă permite să obțineți o împlinire eternă și perfectă.

Întrebare: Ce trebuie să se întâmple pentru ca acest lucru să aibă loc?

Răspuns: Să recunoaștem răul stării noastre actuale.

Din „Fundamentele Cabalei” de la KabTV

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed