Lumânarea de Hanukka, un simbol al Luminii

clip_image001Întrebare: De ce aprindem lumânări că să sărbătorim Hanukkah? Aprindem lumânări și cu ocazia altor sărbători, lumânările fac parte din obiceiul multor culturi.

Răspuns: Lumânarea este simbolul luminii, un simbol al puterii fizice și spirituale care ne umple și ne ajută să simțim că suntem dincolo de limitele acestei lumi, în spațiul infinit.

Uităm de corpul nostru și nu mai simțim că ne limitează și ne presează, este că și cum am pluti în aer.

Întrebare: De ce există obiceiul de a adaugă câte o lumânare în fiecare zi de Hanukkah, existând în cele din urmă opt lumânări?

Răspuns: Primesc o nouă Sefira cu fiecare zi care trece, un nou nivel spiritual de la Malchut către Bina. Hanukkah nu este însă sfârșitul dezvoltării noastre ci doar o parte din ea. Acesta este motivul pentru care se numește Hanukkah, rezultând din cuvintele din limbă ebraică însemnând  “parcheaza” si „aici”.

Acesta este modul în care atingem lumea spirituală, o parte relativ mică din ea, eliberându-ne de interferența “grecilor” din interiorul nostru și interconectându-ne. Apoi, există o alte parte a corecției de la Hanukkah la Purim.De Purim, atingem corecția completă finală și obținem controlul asupra întregii lumi spirituale.

Întrebare: De ce este obiceiul de a mânca gogoși de Hanukkah?

Răspuns: Gogoșile reprezintă uleiul, lumina. Hanukkah reprezintă sărbătoarea luminii. Când atingem unitatea inițială dintre noi, ne simțim de parcă nu ar fi fost în puterea noastră dar că această a fost realizată cu ajutorul unei forțe superioare ce a îndeplinit unitatea dintre noi.

Acesta este motivul pentru care simbolul sărbătorii este lumina, o lumină care este mai presus de noi, precum lumina soarelui, lumina vieții, lumina uleiului ce arde.

În trecut nu existau decât lămpi care ardeau ulei. Uleiul este considerat o sursă de lumina.

Dacă noi evrei începem să luptăm pentru unitatea noastră, ignorând toți dușmanii externi, și depunem eforturi pentru a ajunge mai aproape unii de alții, o lumina dintr-o data va veni la noi de sus și ne va conecta. Apoi cu ajutorul acestei forțe imense dintre noi suntem în măsură să depășim orice obstacol, să învingem toate temerile, ură, ISIS și Intifada.

Totul stă în mâinile noastre și totul se adună la forță noastră în unitate. Acesta este motivul pentru care Tora ne explică doar de unitate. Această este cea dintâi condiție pentru primirea Torei. Suntem gata să ne conectăm precum un singur om cu o singură inimă cu scopul de a respectă regulile ;”Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” și “Iubește-ți aproapele că pe ține însuti”?

Totul are drept scop conexiunea, deoarece în conexiune descoperim lumea de sus care ne este destinată. După cum este scris: “Sa vezi lumea superioară în timpul vieții tale” pentru că în timpul vieți pământești începem să simțim spiritualitatea și să trăim ambele vieți.

Din programul de radio izraelian 103 FM din 6.12.2015

 

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: