Lumea este starea interioară a unei persoane

Întrebare: Există mai multe teorii despre percepția realității: ce este realitatea, ce este conexiunea cu oamenii și dacă există în afara unei persoane.

Newton, de exemplu, a crezut că lumea există fără nicio legătură cu omenirea. Dacă omenirea există sau nu, lumea a existat întotdeauna și va exista fără ea.

Teoria relativității spune că percepția este relativă și depinde de localizarea observatorului și de viteza cu care acesta se mișcă.

Fizica cuantică a ajuns la concluzia că această lume este o iluzie și depinde de observator, adică că noi creăm această lume.

Ce spune Cabala despre realitatea pe care o simțim?

Răspuns: Cabala spune că există doar o persoană care percepe exact ceea ce are în sine. Aşa este, întreaga lume este în mine. Nu există o lume în afara mea. Mă simt pe mine și toate schimbările din mine mi se par ca schimbări în lumea din jurul meu.

Ca și cum aș proiecta toate sentimentele interioare, experiențele și opiniile mele, în exterior și toate acestea îmi apar sub formă de poze ale lumii. Lumea este starea mea interioară.

Baal HaSulam scrie în „Prefața la cartea Zohar”: „Vedem o lume largă în fața noastră, plină de minuni. Dar, de fapt, vedem totul, numai în interiorul nostru. Cu alte cuvinte, în spatele nostru, există un fel de mașină fotografică, care descrie tot ceea ce ne apare și nimic în afara noastră”.

Adică, tot ceea ce mi se pare extern, de fapt, văd în creierul meu. Există diferite imagini ale realității care se învârt în interiorul ei, despre care se presupune că există în jurul meu, dar ele nu sunt altceva decât o proiecție a dorințelor, gândurilor, sentimentelor și experiențelor mele schimbătoare. Le simt sub forma unei imagini a lumii.

Dacă nu aş vedea această imagine sub forma unei lumi imense, cu multe planete, oameni, flori, animale și așa mai departe, aş simți-o în interiorul meu într-o măsură atât de mică, încât nu aş putea să o dezvolt deloc. Și, în acest fel, totul în mine este mărit de miliarde de ori și se desfășoară în jurul meu. Prin urmare, lumea este o proiecție a mea.

Din KabTV -„Bazele Cabalei” 26/26/18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed