Lumea nu va supravietui fara credinta deasupra ratiunii

Intrebare: A se anula pe sine suna foarte ne-natural pentru  o persoana laica; intreaga noastra natura este impotriva. Ce poate forta umanitatea  sa stea pe bancile scolii si sa studieze Cabala?

Raspuns: Nu inteleg de ce auto-anularea  apare asa de ne-naturala pentru tine. Obisnuiam sa studiez la universitate, iar acolo era un profesor  pe care il consideram un mare expert in stiinta sa. Doream sa absorb toata cunoasterea lui si de aceea m-am anulat pe sine in fata lui. Aceasta se numeste de asemenea auto-anulare.

Daca citesc o carte sau un articol si vreau sa inteleg ce este scris in el, ma alipesc gandului si emotiei autorului. Este tot un fel de auto-anulare. Nu voi fi capabil sa fac nimic fara sa ma anulez pe sine! A se anula pe sine inseamna sa se deschida pentru receptia cunoasterii informatiei, a senzatiei din exterior.

Este o expresie: “Inteleptii au venit si au spus.” In acest mod vin si oamenii isteti – oameni de stiinta politici, psihologi, economisti, profesori – 10 procente din crèma societatii, cea mai inteligenta, isteata parte a umanitatii, se ingrijoreaza pentru viitorul nostru, si spun celorlalti, celor 90 de procente ramase: “ domnilor, infruntam o problema imensa!”

“Daca continuam in acest mod pentru inca zece ani, iar daca nu are loc un razboi mondial pana atunci, vom ramane fara resurse naturale. Nu vom mai fi capabili sa cultivam nimic. Avem nevoie de ceva ca sa mancam si de energie pentru incalzire si racire. Dar trebuie sa ne reducem consumul la un nivel rezonabil.”

Savanti si oameni inteligenti spun asta, asa ca de ce sa nu ii credem? Cand vad un doctor care se uita la radiografia mea si prescrie un tratament pentru mine, am incredere in el si accept terapia. Desi nu am nici o modalitate sa verific ce se petrece pe acea radiografie ( pana la urma e a mea? Poate fi radiografia altcuiva), trebuie sa cred in doctorul meu si in remediul lui; nu am nici o alegere.

Pentru a lua medicamentul, trebuie sa cred la acest nivel pe cel care mi-l administreaza, ca este ceva bun si ma va vindeca.Aceasta se numeste deasemenea auto-anulare. Asta se intampla peste tot: Cand vin la un profesor, la un doctor, in orice loc unde vreau sa primesc ceva. Trebuie sa fiu pregatit sa platesc pentru aceasta ( Leshalem in ebraica), aceasta este, ca sa ( Leashlim in ebraica)ma completeze pe mine.

Cand toata presa, o gramada de oameni importanti, savanti, profesori, politicieni, economisti vorbesc despre asta ei vor fi capabili sa convinga oamenii. Asta e mai buna decat un razboi mondial, cand nu vei stii ce s-ar putea intampla cu tine la un moment dat.

Nu avem nici o alegere. Nu poti dicta conditiile tale naturii, daca se impun asemenea conditii. Chiar daca vrei sa nu, trebuie sa fi de acord. Fie opresti criza asta prin participarea ta interna fie dispari.Asta nu e asa cum e cu mama ta cand poti sa fi capricios pentru o vreme si sa faci cum doresti tu. Acestea sunt legile naturii.

Aceste legi iti sunt explicate de oameni seriosi si respectabili care le inteleg. Sa nu iti imaginezi ca ei beneficiaza din asta: Ei sunt in aceasi situatie ca si tine. Aceasta este problema noastra comuna.

Din prima parte a Lectiei Zilnice de Cabala 5/29/2011, Shamati Nr.40

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: