Lumea prin prisma dorinței comune

Intrebare: Care este perceptia colectiva asupra realitatii?

Sa presupunem ca sunt un organism biologic format din miliarde de celule care sunt unite, asta fiind modul in care percep lumea. Dar fiecare celula din mine percepe lumea la randul ei. Poate fi facuta o comparatie intre felul in care individul percepe lumea si felul in care o percepe societatea? Cum percepe un cabalist lumea?

Raspuns: Corpul nostru percepe lumea prin toti porii, prin toate celulele, prin toate organele de pereceptie: vaz, auz, gust, miros si tactil.

Un cabalist percepe lumea prin dorinta comuna, care consta din dorinta combinata de la nivelul  mineral, vegetal, anumal si uman. Acesta este, intr-o oarecare masura, modul in care un cabalist percepe tot ceea ce exista in univers ca fiind al lui. In cea mai mare parte, dorinta umanitatii este ceea ce simte si el ca fiind a lui.

Si nu este usor deloc. Asta impune mari schimbari in impresia despre lume si produce reactii corespunzatoare in el. Baal HaSualam scria ca simte totul in interior, asupra lui, dar nu la nivelul de senzatii separate.

Sa spunem ca sunt zece copii in familie, fiecare are nevoile sale si mama le simte dorintele la fiecare. Ea simte, in general, ce le lipseste, ce este cel mai bine pentru ei, si asa mai departe. Nu simte egoismul individual al fiecaruia, ci in general, aceasta dorinta, aspiratiile lor si oprtunitatea sa le ofere ceea ce doresc.

Din lectia de Cabala in limba rusa

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: