Mediul de azi sunt eu de mâine

Întrebare: Dacă eu sunt total dependent de mediu, cum îl pot eu influenţa?

Răspuns: Dacă te uiţi de aproape, vei vedea că într-adevăr, tot ce vei fi în viitor este total determinat de mediu. Asta înseamnă că tu eşti ca lutul în mâinile unui meşteşugar, el este mediul, deoarece Lumina Superioară vine într-o formă abstractă. Mediul te stabilizează, apoi Lumina trece prin el şi te influenţează şi, atunci tu poţi cumva să-ţi imaginezi ca ce este mediul şi cum trebuie să arate. Fiindcă este viitorul tău, vrei să cauţi această viitoare formă a mediului şi astfel, să te raportezi la el. Apoi deodată, începi să descoperi că viitoarele tale calităţi şi calităţile întregii lumi sunt în el, fiindcă individualul şi generalul sunt egale, şi chiar dacă se întipăreşte într-un individ, tu vei vedea în el întreaga lume, tot drumul până la sfârşitul corectării.

Deci, când te uiţi la mediu în acest fel, vrei să devii dependent de el, şi atunci începi să descoperi că, în toţi membrii grupului se află viitoarele stări corecte, deşi ei nu le-au identificat încă. Astfel, marele cabalist, Rabi Iosi Ben Kisma, a învăţat de la noii lui elevi, după cum e scris: „Am învăţat de la toţi elevii mei”.

În acest fel va trebui să te raportezi la mediu, fiindcă aceeaşi învelitoare este cea care te influenţează şi pe tine. Cu cât ţi-l imaginezi tu mai corectat cu atât mai mult te va impresiona. Nu are nicio formă în sine, totul depinde de cum îl vezi tu.

Tu poţi întreba de ce se spune: „Binecuvântat este acela care nu merge în pas cu cei răi, sau stă în felul în care stau păcătoşii în compania batjocoritorilor” (Psalmul 1). este bine pentru omul care nu stă între cei răi, şi cu siguranţă este bine de omul care stă printre cei drepţi.

Desigur, noi ne referim la răi şi drepţi în mediul bun şi adevărat, care avansează către spiritualitate. Dar ideea este că omul însuşi modelează mediul său. După felul în care el îl tratează azi, el hotărăşte dacă este „mediul celor răi” sau „mediul celor drepţi”. Şi în funcţie de asta, el hotărăşte cum îl va influenţa acest mediu.

Asta fiindcă noi nu ştim cine este rău şi cine este drept. La început, oamenii tânjesc după spiritualitate – asta este ceea ce revelez prin simţurile mele corporale (văz, auz, miros, gust şi pipăit). Văd în mintea şi în inima mea că fiecare tânjeşte mai mult sau mai puţin spre spiritualitate. Felul în care îi percep de acum încolo depinde de mine. Diferitele calităţi pe care le atribui lor, cu cât sunt mai excepţionale şi mai respectabile, cu atât mă vor impresiona mai mult.

Eu îmi construiesc mediul, învelişul care mă va influenţa. Apoi, el determină nu numai această influenţă, dar şi forma Creatorului. Asta fiindcă Creatorul nu are nicio formă. Relaţia dintre mine şi mediu stabileşte pentru mine imaginea Creatorului, şi pentru că El nu are nicio imagine, pur şi simplu, eu Îl imaginez în acest fel.

Mai târziu, acest mediu devine pentru mine un vas extern în care este Lumina Înconjurătoare, şi acest proces continuă până la sfârşitul corecţiei, până când acest vas se uneşte cu mine şi devine vasul meu, pentru întrg „eul” meu care este umplut cu Lumina Interioară.

Din partea a doua a Lecţiei zilnice de Cabala din 29/11/2012 „Zohar”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: