Metodologia iubirii

Întrebare: De curând, ai ridicat în mod special subiectul iubirii aproapelui şi apoi iubirii Creatorului. Când am auzit asta, am vrut imediat să mă detaşez de tine, chiar dacă ţi-am fost un student permanent timp de câţiva ani. Nu pentru că sunt indiferent acestui subiect, dar simt ostilitate faţă de el.

Răspuns: Ai crezut că Cabala este o ştiinţă serioasă, cu scheme şi formule. Aşa cum tot explic de mulţi ani, este o ştiinţă a universului, înţelepciune corectării răului. Totuşi, nu ai presupus niciodată că această cunoaştere se poate defini şi ca iubire, adică conexiunea completă între toate părţile naturii, în special oamenii.

Te înţeleg perfect, pentru am avut şi eu gânduri similare mulţi ani, chiar şi când am devenit studentul lui Rabaş.

Mai mult, este imposibil să auzi de „metodologia iubirii”, pentru că egoismul nostru o respinge. Suntem incapabil să percepem această doctrină în minţile şi inimile noastre. Tindem să ascultăm diferite aspecte ale Cabala, ca şi cum nevoie de a iubi aproapele este ceva străin, secundar înţelepciunii.

Observ acest fenomen printre studenţii mei în toţi ani în care am predat Cabala.

Interesant este că sunt două grupe de studenţi: aceia care acceptă principiul „iubirii aproapelui” şi aceia care consideră această condiţie ca ceva „extra”, care poate fi folosită numai pentru conectarea membrilor grupului de studiu. Mai târziu, ambele categorii de studenţi se amestecă şi ajung mai aproape unul de altul. Gradual, grupul care iniţial respingea principiul „iubirii aproapelui”, realizează că nu este un „factor subsidiar” când este vorba de corectarea egoismului nostru, ci este cea mai importantă şi de dorit calitate! Iar asta are loc în grupul care iniţial respingea acest principiu într-o mai mare măsură decât cel care era de acord cu ea.

Pe baza observaţiilor mele, aş împărţii studenţii mei în două categorii: aceia care acceptă noţiune de iubire a aproapelui şi aceia care sunt incapabili să o audă. Ambele grupuri studiază împreună metodologia şi compun un vas comun. Ei se completează şi se umplu reciproc, astfel făcând posibilă diseminarea înţelepciunii Cabala ca învăţătura a iubiri şi tranziţiei de la iubirea pentru alţi oameni la iubirea de Creator.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: