Miracolul de Hanuka

Întrebare: De Hanuka s-a întâmplat un miracol, atunci când o candelă, care ar fi putut să ardă doar o zi, a putut fi ținută să ardă opt zile. Ce reprezintă candela (vasul), fitilul și uleiul din punct de vedere cabalistic?

Răspuns: O candelă este un vas cu ulei, în care plutește un fitil. Datorită fitilului, putem să aprindem uleiul, care se ridică prin fitil și arde. Fitilul și uleiul separate, nu ard. Dar, când uleiul pătrunde în fitil, candela se aprinde.

Fitilul întruchipează respingerea Luminii. Uleiul reprezintă combustibilul, dar care nu poate arde el însuși. De aceea, trebuie să înțelegem că egoismul nostru crescând se transformă prin munca noastră în opusul lui, după cum este scris: „Îngerul răului devine unul bun” sau „Îngerul morții devine îngerul vieții”.

Macabeii au găsit vasul cu ulei, fiindcă au încercat să obțină calitatea de iubire, de dăruire, conexiunea dintre ei și au fost capabili să îl aprindă, fiindcă aveau o mare rezistență la acele segmente de populație care s-au închinat la idolii grecilor și au construit în Ierusalim temple grecești.

Războiul macabeilor a fost unul interior, în ei înșiși, nu unul cu grecii sau cu eleniștii din interiorul Israelului. Când au depășit rezistența lor egoistă, și-au transformat resentimentele dintre ei în fitilul din interiorul uleiului și au putut să lumineze.

De aceea, vasul cu ulei și cu fitil simbolizează tocmai munca spirituală a omului. Nu înseamnă nimic să găsești un astfel de vas – lucrul principal este să fii în stare să îl faci să se aprindă. Când macabeii, prin ridicarea peste rezistența egourile lor, s-au unit, vasul cu ulei a fost găsit și ei au fost capabili să aprindă fitilul. Cu alte cuvinte, și-au transformat egoismul și acesta a început să fie iluminat de Lumina Superioară, iar sufletele lor s-au aprins iluminate de către Lumină. Acesta este miracolul de Hanuka.

Întrebare: De ce a ars candela opt zile, în loc de una?

Răspuns: Este așa, fiindcă dacă tu muncești pentru a iubi și a dărui, urci mai sus. Sunt opt Sfirot de la Malhut la Bina, opt părți ale Dorinței. Chiar dacă există numai o Malhut, prin ”rezistență”, adică prin credință deasupra rațiunii, ea iluminează toate Sfirot-urile până la cea mai înaltă, Bina.

Macabeii au fost în stare să se ridice până la adevărata calitate de dăruire numită credință deasupra rațiunii. Rațiunea este în Malhut, în timp ce credința este în Bina. Ridicarea de la Malhut la Bina reprezintă miracolul de Hanuka.

Din KabTv „Înțelesul cabalistic al sărbătorii Hanuka” 7/12/17

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed