Natura umană: dorința de a obține

627.2Întrebare: Cercetătorii susțin că un astfel de concept ca „materialism”, care este caracteristic atât pentru cei bogați, cât și pentru cei săraci, înseamnă dependența oamenilor de lucruri.

Imaginea socială și sistemul de valori creat de această dependență este distructiv atât pentru societate, cât și pentru individ. Oricine cedează acestui fapt pierde bucuria vieții, liniștea sufletească, aduce anxietate, depresie și prăbușirea relațiilor.

Cu toate acestea, în ultimul an al „coroanei”, coronavirusul, oamenii au început să demonstreze mai puțin materialism. Dar, pe de altă parte, acum este deja clar că aceasta este reversul aceleiași monede. De ce iubesc oamenii atât de mult lucrurile?

Răspuns: Omul este egoist. Iubește să dobândească și să simtă că este al lui: „Al meu, al meu, al meu!” Vedem acest lucru în exemplul copiilor mici, când apucă o jucărie și nu o dau nimănui. Chiar dacă îl convingi că acest lucru nu este potrivit, copilul nu înțelege. El vrea întotdeauna să fie în mâinile lui. Așa se naște.

Prin urmare, nu putem condamna oamenii pentru faptul că au o astfel de poftă de a dobândi tot ce le place: „Vreau ca acesta să fie al meu”. Sau chiar ceva care nu-i place, dar celuilalt îi place, evident, este bine, vrea și el să aibă.

Mai mult, el vrea să aibă acest lucru el însuși, în timp ce celălalt copil nu ar trebui să-l aibă, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci nimeni nu ar trebui să-l aibă. Adică acesta este egoismul absolut, copilăresc și meschin care ne însoțește toți anii vieții noastre. Nu poți scăpa de el.

Cum îl poți echilibra? Numai cu educația potrivită. Dar pentru aceasta este necesar să construim un sistem care să funcționeze asupra oamenilor și să-i educe în așa fel încât să fie mulțumiți de ceea ce au, chiar și în comparație cu ceilalți. În general, acesta trebuie să fie un sistem de educație special, altfel, nu vom scăpa niciodată de materialism.

Întrebare: În esență, materialismul este decorarea sinelui. O persoană se decorează cu ceva în plus. Ce ar trebui să înlocuiască materialismul sau va dispărea în timp?

Răspuns: Cred că da. În schimb, va prevala o decorație mai internă: atitudinea omului față de ceilalți, atitudinea altora față de el, dar nu înlocuirea unor lucruri cu alte lucruri.

Ca urmare, omul trebuie să ajungă la înțelegerea că cea mai mare dobândire a sa este iubirea față de aproapele său ca și pentru el însuși și chiar, poate, mai mult decât el însuși. Aceasta este o ascensiune complet diferită a omului asupra naturii sale egoiste.

Sper că sub influența unei educații corecte, una o va anula treptat pe cealaltă.

Din emisiunea de pe KabTV „Cabala Express”, 16.02.2021

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: