Nimic nu este mai puternic decât obișnuința

571.03Întrebare: Nu există nimic mai puternic decât obișnuința. Natura unei persoane, esența sa, este o dorință de a primi care funcționează conform unui anumit program: plăcere maximă cu cheltuială minimă de energie. Dar, din moment ce caracterul unei persoane nu poate fi schimbat, înseamnă că nici obiceiurile nu pot fi schimbate?

Răspuns: Este foarte, foarte dificil. Acest lucru necesită o motivație serioasă, dorinţa de a dobândi niște acțiuni, fapte și gusturi obișnuite impuse, induse.

Într-adevăr, obișnuința este a doua natură. Primim doar câteva caracteristici de bază din natură și orice altceva se formează prin influența mediului.

Comentariu: Dar din știința Cabalei știm că este imposibil ca natura unei persoane să se schimbe.

Răspunsul meu: Dar în interiorul naturii însăși – ceea ce mă străduiesc, iubesc sau urăsc – totul se întâmplă în cadrul egoismului nostru comun. Suntem programați de atitudinile părinților, societății și prietenilor față de noi.

Întrebare: Știm că un obicei este o acțiune care este direct legată de plăcere sau suferință.

De exemplu, copiilor nu le place să se spele pe dinți, dar acest obicei se poate dezvolta în ei dacă le oferiți un fel de recompensă pentru acest lucru, care dă plăcere. Când nu mai dai nimic pentru asta, acțiunea în sine devine o plăcere, deoarece fără spălarea dinților este suferinţă.

Deci, prin plăcere și suferință, putem dezvolta un obicei într-o persoană, dar totuși nu-i schimbăm natura?

Răspuns: Nu putem schimba natura. În cadrul naturii noastre, o putem manifesta pur și simplu în anumite moduri, dar nimic dincolo de asta. În general, nu se face nimic fără o recompensă. Natura sau noi, sau societatea, ceva ar trebui să ne determine să acționăm într-un anumit mod.

Întrebare: Obiceiurile rele pot fi eradicate prin suferință?

Răspuns: Nu neapărat prin suferință. Orice obiceiuri pot fi eradicate. Totul depinde doar de cât de mult ne dorim cu adevărat și de a cunoaște modalitatea de a face acest lucru.

KabTV: “Stări Spirituale” 6/25/21

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed