Noi dorim ce e mai bun, dar am obţinut…

Probleme de azi provin din atitudinea noastră. Nu este nicio îndoială că noi construim toate sistemele societăţii umane în mod corect, dar nu este nicio îndoială că le utilizăm într-o manieră greşită. Şi motivul este atitudinea greşită a unuia faţă de celălalt.

Aparent, am creat sisteme care sunt bune şi necesare pentru toată lumea: sănătate, educaţie, sisteme de securitate naţională, etc., dar rezultatele nu sunt încurajatoare. De exemplu, noi consumăm medicamente, cu atât mai bine pentru sistemul medical şi farmaceutic. Profiturile lor cresc şi statul primeşte mai multe impozite. „Noi dorim să fiţi bolnav cât mai des.” Acelaşi lucru se întâmplă în industria alimentară: mănânci mai mult, mai rentabil pentru industrie.

Abundenţa de hrană nesănătoasă provoacă boli. „Deci, fiţi gurmanzi şi lacomi, puteţi să cumpăraţi produse alimentare cât mai multe şi asta ajută economia.” Sistemele sunt bune dar sunt utilizate împotriva bunăstării oamenilor. Băncile, de fapt, trebuie să treacă sânge prin sistem, în schimb, ele sug sânge din sistem. Industriile militare furnizează locuri de muncă şi progres tehnologic şi ştiinţific, dar totul este folosit pentru a înarma state diferite, şi, în cele din urmă, acestea vor face uz de arme. Rezultatul: interminabile conflicte şi războaie.

Astfel, se pare că noi ne-am construit sistemele şi mecanismele necesare dar, se pare că noi le folosim din ce în ce mai distructiv. Există cercuri care, de fapt, sunt interesate de o persoană în suferinţă, bolnavă şi care trăieşte o viaţă de sărăcie şi mizerie; toate acestea sunt determinate de sistemul însuşi.

Economiştii ne sperie: Trebuie să creştem cererea şi consumul altfel, totul se va opri! Dar, o persoană nu vrea să continue această vânătoare şi, în interiorul ei, este disperată de acest gen de viaţă şi nu vede interes în cumpărături, chiar dacă are bani.

Dorinţa noastră de a primi a fost îmbunătăţită şi a trecut la un nivel superior şi gazonul vecinului nu este mai verde. Dorinţa s-a schimbat, poate nu pentru toată lumea, încă, dar procesul continuă, moda, tentaţiile, stimulentele şi atracţiile sunt gata să dispară. Deci, care este pasul următor ? Lumea, într-adevăr, se apropie de sfârşit ? Nu, pur şi simplu capitalismul se apropie de sfârşit, nu mai funcţionează şi, în anii următori, vom vedea asta. Este vorba despre un proces natural inevitabil.

Întrebare: Cum este posibil că sistemul a fost construit corect, dar noi îl utilizăm incorect ?

Răspuns: Este spus: „Dumnezeu a făcut un om cinstit şi ei au cerut o mulţime de raţionamente” (Eclesiastul, 7, 29). Simplitatea se transformă în confuzie şi discordie în toate sensurile, dar, desigur, aceasta face parte din programul naturii, astfel încât să putem obţine recunoaşterea răului în noi, pe care „îl vom îndrepta”.

 

A patra parte a Cursului zilnic de Cabala, 07.02.2013, Un discurs de încheiere la Zohar

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed