Nu a inceput sa se bucure, dar a inceput sa traiasca

Intrebare: Cum pot eu, ca si individualitate a intregului suflet, sa simt raul pe care il provoc intregului corp, prin actele mele de coruptie? Cum pot sa simt suferintele intregului suflet?

 Raspuns: Vei simti acest lucru in functie de cat de mult simti intristarea sufletului general. Ar trebui sa simti nedreptatea; incearca sa te integrezi in societate si sa te conectezi la ea. Apoi ii vei simiti suferintele, maladiile, apoi iti vei atribui tie acest prejudiciu.

 Sentimentul de cooperare este rezultatul acestei conexiuni: ambele, atat bucuria colectiva cat si tristetea colectiva, angajamentul fata de societate si libertatea fata de el. Totul depinde de fiecare persoana, si de cat se exercita pe sine pentru a atinge acest stadiu  si sentiment.

 Se spune ca cineva ar trebui sa fie intristat de mahnirea Shechina. Vedem cum umanitatea sufera. Cum o putem ajuta?

 Cabalistii spun despre Creator ca vrea sa se regaseasca in fiintele create, aceasta inseamna, ca si El sufera din cauza ca altii sufera. Suferinta Lui este completa, spre deosebire de a noastra.

 Imaginati-va o familie  ce are un copil retardat mintal. Cat de mult sufera acel copil?

Cateodata nici nu simte ca este bolnav  si ca este diferit in vreun fel  fata de ceilalti copii. De semenea, noi traim o viata linistita pentru moment, fara sa ne facem griji de nimic.

Credem ca totul este bine si suntem surprinsi cand ni se spune despre criza si despre diverse probleme.

 Oamenii protesteaza: „Ce sunt toate aceste zvonuri si ce sunt aceste revendicari din cauza carora oamenii sufera? Nimeni nu sufera; totul este bine. Nu ne deranjati si lasati-ne sa ne bucuram de viata!” Dar acest mod de viata este ca viata unui copil retardat ce nu este constient de conditia sa. El se joaca cu ceva si este fericit. Pentru ceilalti starea sa este aparent fizica,  dar copilul este fericit, el nu sufera. Cei care sunt in jurul lui sufera.

 Acest lucru se datoreaza faptului ca ei ii cunosc conditia, cat de bolnav este copilul  si cat de multe ii lipsesc in viata. Toti cei care il vad, sufera. Aceasta este „suferinta lui Shechina ”, ce ne vede pe noi ca pe copil suferind.

  Dar daca incepe sa se amelioreze, sa fie mai bine, sa inteleaga si sa simta mai mult, atunci pe masura ce acumuleaza cunostine, acumuleaza si durere. Incepe sa simta problemele si presiunile; vede ca nimeni nu vrea sa fie prieten cu el. La inceput a simtit lumea intreaga drept buna si avea dreptate, traia ca intr-un vis.

Acum pe masura ce se trezeste, simte din ce in ce mai mult diferenta si cat de depenedent este de ceilalti. Abia acum intelege cu adevarat care este locul lui, unde se afla de fapt. Astfel, rezulta ca intreaga  lume este plina de griji si de probleme si trebuie sa ajungi la un consens cu ceilalti oameni si sa fii atent la diversele pericole.

 Dar parintii sunt fericiti! De e sunt ei fericiti? La urma urmei, copilul nu este fericit. Adevarat, el nu este fericit inca, dar a inceput sa traiasca!

 Din prima parte a Daily Kabbalah Lesson 1/22/12, Shamati1

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: