Nu doar ca niste nuci într-o geantă

Întrebare: Când există un dezastru sau un război, oamenii se unesc şi se ajută reciproc, ei au grija de oamenii care sunt răniti şi e ca şi cum există garanţie reciprocă între noi. Cum putem explica faptul că garantia reciprocă ar trebui să fie pur şi simplu între noi şi nu împotriva unor terţe părţi?

Răspuns: Cred că acum interdependenţa noastră va fi dezvăluita, nu pentru că unele dezastre ne unesc. În trecut, am simtit garanţia noastră reciprocă, sub presiunea ameninţărilor din jurul nostru şi aşa ne-am agăţat împreună, ca niste nuci într-o geanta. Noi nu am vrut să ne unim, dar geanta ne-a ţinut împreună şi cum nu am avut nicio altă opţiune, a trebuit să existam în interiorul unei singure genti.

Lucrurile sunt diferite astăzi. Astăzi ne confruntăm cu natura, forţa superioară, şi nu cu un duşman corporal care ne înconjoară şi poate fi omorat şi distrus. Natura îmi arată că eu depind şi sunt legat de oricine altcineva. Dacă doar am trăit alături de vreun inamic, nu ar fi o problemă. Ideea este că sunt total dependent de el. Sunt atât de dependent de el, incat nu-i pot face nici un rău. Daca l-as răni cu ura mea, m-as rani pe mine.
Un sistem de interdependenţă ni se descoperă peste tot în lume şi cu privire la tot. În orice situaţie in care provoc răni cuiva, imi cauzez mie rău în schimb. Acesta este modul în care sistemul general integral este revelat. În esenţă, fiecare persoană din lume este parte din mine şi prin ea, simt tot răul care se intoarce la mine.

Nu vrea Germania să renunte la Grecia sau să fie separata de ea? Dar nu se poate! Ele nu pot doar „taia” Grecia, Italia sau Spania, pentru că există deja o conexiune, care le face dependente de toată lumea. Nu poti doar sa urasti pe alţii, pentru ca prin ura ta, pur şi simplu, „te impusti singur în picior.”

Acest lucru este fără precedent şi astfel toată lumea se simte atât de neajutorata, neştiind ce să facă: „Nu-mi place curajul lui, dar nu-l pot nici macar atinge, din cauza loviturii care va veni imediat înapoi la mine.” Nu putem „repara”  situaţia prin ruperea legăturilor noastre. Este imposibil!

Dacă aş răni pe cineva, lovitura va veni înapoi la mine cu o magnitudine mult mai mare decât dacă m-as răni singur. Este, deasemenea, la fel şi în direcţia opusă: Dacă as face bine altora, bunătatea ar veni înapoi la mine de 613 de ori amplificata faţă de punctul de plecare, adică în loc de Nefesh din Nefesh, primesc Lumina din NRNHY.

Deci, nu ar trebui să vorbesc sau cred lucruri rele despre nimeni, nici măcar o jumătate dintr-un cuvânt. Este mai bine să mă blestem pe mine.  Acest lucru va deveni clar pentru toată lumea. Acesta este modul în care globalizarea ne va obliga să ne schimbam.

Pentru a gasi acest lucru noi înşine, vom fi nevoiţi să trecem printr-un drum lung de suferinţă, în timp ce înţelepciunea Cabalei ne dezvăluie acest lucru mult mai repede.
Din Lecţia 1 a Convenţiei de la Arava, 27/10/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed