Nu este nevoie sa mergi la manastire

Intrebare: Cum este posibil sa nu ne ingrijoram de vietile noastre materiale, incluzand munca si familia? Ce ar trebui sa facem daca nevoile de baza ne forteaza sa acordam mai multa atentie acestora, decat grupului? Cum sa ne concentram intreaga atentie doar pe punctul liberului arbitru?

Raspuns:  Existam in aceasta lume, unde o persoana trebuie sa se casatoreasca, sa munceasca si sa fie un  cetatean deplin. Noi percepem conditiile exterioare ca legitime pentru ca  aceasta lume nu a fost creata astfel din intamplare, fiind  detasata de procesul pe care trebuie sa il parcurgem. Totul a coborat din lumea spirituala si ne inconjoara in afara necesitatilor.

Iar toate cotiturile si intoarcerile prin care umanitatea trece, ca un intreg si fiecare persoana individual, trebuie sa aiba un loc precis in aceast fel, indiferent de forma in care ele sunt exprimate. Nu exista intamplare. Din acest motiv o persoana trebuie sa duca o viata obisnuita si sa aiba grija de toate nevoile, asa cum sunt acceptate in societate de comun accord.

Ce inseamna acceptate de comun accord? O persoana  trebuie sa se ingrijeasca de toate lucrurile care sunt vital-necesare si sa isi asigure o existenta normala pentru sine. Ea trebuie sa aiba o familie, o casa, un copil, un fond de pensie, sa mearga in vacanta  si asa mai departe. Orele matinale ar trebui alocate pentru studierea Cabalei, desi le rapim din portia de odihna sau de somn. Ca un adaos, trebuie sa dedicam o ora sau o ora si jumatate Cablei inainte de a merge la culcare, doar cu conditia ca persoana are posibilitatea sa faca intocmai.

In acest mod este construita lumea noastra. Prin natura lui un barbat petrece mai putin timp avand grija de treburile casnice decat o femeie, de aceeea el trebuie sa compenseze prin studierea Cabalei. In acealsi mod procedau si cabalistii trecutului. Rabash muncea ca un simplu muncitor platit cu ora lucrand la drumuri sau facand munca  in constructii, dar totusi se trezea 2 sau 3 ore inaintea tuturor pentru a studia.Seara dupa lucru,cand toata lumea se odihnea,el deasemenea se aseza si studia.

De aceea nu ar trebui sa dam la spate toate grijile noastre materiale. Trebuie doar sa dam sensul potrivit oricarui lucru. Unii oamenii dispretuiesc aceasta viata si vor sa zboare in inaltimi, deasupra vietii, precum micii ingeri, gandind : “ Singurul lucru de care imi pasa acum e sufletul meu”.Hmm, aceasta este o abordare incorecta pentru ca sufletul tau este dorinta pentru placere, care a fost corectata de Intentia daruirii catre aproape. Dar pana atunci tu nu posezi un suflet. Aceasta trebuie sa fie clar inteleasa.

In primul rand constientizeaza dorinta ta corupt-egoista si straduieste-te sa indrepti macar o parte din ea. Apoi vei dobandi un suflet. Acest lucru poate fi facut doar cu ajutorul mediului, cat se poate de normal, participand de comun acord in toate preocuparile unei vieti obisnuite.

Stiinta Cabala vorbeste despre corectia lumii, corectia tuturor oamenilor, pentru ca are o atitudine cat se poate de reala despre fiecare persoana si viata ei si despre societatea  umana ca un intreg   –  intr-un cuvant, catre orice. Cabala priveste lumea aceasta ca un rezultat al lumii spirituale. Este exact situatia in care gasim aici, ca trebuie sa trecem prin corectie.

Noi nu trebuie sa ne inchidem catre viata catusi de putin, calea este facuta prin alte metode. A parasi  lumea, plecand la o manastire, intr-o camera, sau stand in pozitia Lotusului intr-un munte indepartat   – nimic din acestea nu sunt in acord cu metoda noastra pentru ca o persoana trebuie sa fie implicata intr-o viata umana obisnuita.

Din partea intai a Lectiei zilnice de Cabala 2/24/11, Scrierile lui  Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: