Nu fiți surprins, domnule profesor!

Întrebare: Care este diferența dintre senzația răului și recunoașterea răului?

Răspuns: Atunci când mă simt rău, mă simt pur și simplu rău. Recunoscând răul, înțeleg ce se întâmplă cu mine și care este motivul, ce trebuie să fac și cum îmi va fi utilă corectarea mea. Toate acestea împreună reprezintă recunoașterea răului. Totuși, nu este încă realizată.

La început, mă simt rău, sufăr și atunci merg spre medic când nu am altă soluție. La fel, în acest moment omenirea se află în stadiul de acumulare a răului, până când începe să-l dezvăluie prin lipsa de alegere. Și apoi, oamenii vor auzi, în final, ceea ce spunem.

De exemplu, am avut o conferință cu șapte profesori de la Universitatea din Zurich. Am discutat mai mult de o oră, și apoi au trecut încă două ore discutând lucrurile pe care le-au auzit. Ei nu se așteptau la asta deloc. Printre ei, un imam, un sufi, un budist, un catolic și un evreu. Cu toții sunt implicați în cercetarea culturilor și religiilor.

Le-am povestit istoria dezvoltării omenirii și Cabala perioadei lui Avraam până în epoca modernă, am explicat creșterea egoismului, și am descris criza modernă ca o rampă de lansare pentru a sări la un nou grad prin unitate.

Fiecare cuvânt a fost o surpriză pentru ei. Și vorbim despre intelectuali, oameni de știință formați într-o mare universitate, referințe pentru treizeci de institute de cercetare științifică.

Ce se poate spune despre oamenii simpli? Cât timp va dura până când se simt atât de rău și vor să audă despre cauza sa? Nu este vorba despre cât de inteligenți suntem. Nu suntem inteligenți; mesajul nostru este pur și simplu contrar naturii umane. Asta-i întreaga problemă.

Deci, este mult de muncă în fața noastră. Pe de o parte, avem nevoie de răbdare și perseverență. Trebuie să adunăm toate eforturile noastre și vom reuși.

Din partea a patra a Lecției zilnice de Cabala, 24.06.2011, Scrierile lui Baal HaSulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: