Nu te limita

Intrebare: Ce rol joaca ascetismul in dezvoltarea umana?

Raspuns: Cabala are o parere foarte negativa in ceea ce priveste diversele restrictii. Nu cere nimic de la o persoana in ceea ce priveste viata sa pamanteana. In principiu, poti face ce vrei.

Este altceva cand esti absorbit de tot felul de fetisuri in aceasta viata pamanteana, introducand tot felul de obiceiuri speciale, deprinderi, si exercitii. Traieste normal. Daca iti place sa faci yoga, atunci fa. Daca iti pace sa alerg dimineata, atunci alearga. Daca exista o anumita dieta care este sanatoasa pentru tine si o alta care este mai putin sanatoasa, atunci manaca corespunzator. Nimic din asta nu conteaza. Cel mai important lucru este sa nu transformi nimic intr-un cult.

Cabala trateaza fiecare persoana absolut normal. Nu ii pasa despre felul in care traieste persoana, ce obiceiuri are, si ce traditii, convingeri religioase sau inclinatii. Cine este ea in viata pamanteana nu conteaza nici macar un pic.

Ne intoarcem inca o data la esenta: Egoismul se ridica in noi pentru ca sa ne putem echilibra deasupra noastra. De aceea nu conteaza chiar deloc cum sunt. Limitandu-te la mancare sau aplicandu-ti tot felul de metode – nici una din astea nu va ajuta. Nimic nu va ajuta.

Dimpotriva, persoana care face anumite exercite fizice sau pastreaza anumite legaturi stricte crede ca ea deja a avansat, ca a atins anumite nivele, ca este virtuos si asa mai departe.

Asta poate doar sa ameteasca oamenii. De aceea, traieste normal, cu calm, mananca bine, si gandeste-te la sanatate si profesie. Ia parte la toate activitatile la care societatea din jurul tau ia parte.

Impreuna cu asta, studiaza Cabala. Acest echilibru sau stare normala este cea mai preferabila. Soarta te-a adus in acest mediu deci du-te cu fluxul. Atunci vei vedea ca in realitate, totul in jurul tau este in starea ideala, in afara de tine.

Un minus este compensat de un mare plus.
Din  Lectia a 2a de la Conventia din Berlin din1/28/11

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: