Nu Veti Sti Pana Cand Nu Veti Gusta

Intrebare: Rabash scrie ca o persoana trebuie sa aiba credinta. Ce intelege el prin „credinta”?

Raspuns: Noi percepem automat cuvintele pe care le citim in textele Cabaliste asa cum suntem obisnuiti, adica in sens traditional. Pe de o parte, ne induc in confuzie, iar pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca nu este accidental: Trebuie sa clarificam pur si simplu sensul spiritual al acestor cuvinte.

Inconsistenta si confuzia dintre interpretarea traditionala a cuvantului „credinta” acceptat in general in aceasta lume si sensul spiritual este produsz de faptul ca ne lipseste inca perceptia interioara. De indata ce incepem sa experimentam spiritualitatea, acest cuvant nu ne mai creaza deloc confuzie.

De exmplu, poate ca am auzit cuvantul „sarat” de multe ori, insa pana cand nu l-am experimentat, nu voi sti ce inseamna. Cunostiinta mea deriva din senzatie. Dorinta de a primi placere trebuie sa simta gustul implinirii, pana atunci voi continua sa experimentez confuzia.

Intrebare: De ce exista oameni care cred imediat ce li se spune?

Raspuns: Acesta este nivelul dezvoltarii une persoane la gradul mineral, vegetal, sau animal. Atunci cand el sau ea ajunge la nivelul „vorbitor”(uman), acesta este nivelul de la care trebuie sa evolueze independent.

Starea anterioara a unei persoane este anulata. Daca in trecut el a  crezut in tot felul de povesti, credinte si religii, astazi el se simte gol.Si atunci cand el gaseste pentru sine un profesor, el nu se mai crede nici pe sine. Nu mai are incredere nici in grup si nici in carti. I se spune ca aceste carti au fost scrise de intelepti, si ce daca?

Persoana nu mai accepta orbeste nimic. Ce face atunci? Trebuie sa avanseze prin credinta fata de intelepti- deasupra ratiunii. Asta inseamna ca o persoana nu preia nimic ca si „credinta”, ci se presupune ca verifica ce descriu Cabalistii.

Pentru a face asta, totusi, el trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa deschida cartea, sa se alature grupului, sa cerceteze principiile sale si sa clarifice cat de realiste sunt aceste forte, proprietati si legi ale Naturii. O persoana are nevoie sa efectueze aceasta analiza astfel incat poate dobandi o a doua natura care pentru moment ii este ascunsa lui.

Intrebare: Insa in acest caz, el avanseaza pe calea cunoasterii. Unde este aici „credinta deasupra ratiunii”?

Raspuns: Adevarat. Deasupra ratiunii este atunci cand o persoana accepta aceste conditii si le implementeaza in sine insusi. Cu alte cuvinte, priveste toate indoielile, confuziile si obstacolele ca pe un vehicul, o platforma pentru cresterea sa spirituala.

Intreaga munca spirituala a persoanei este deasupra ratiunii, insa cu fiecare grad nou el isi clarifica aceste conditii prin calea ratiunii. Altfel, cum am sti ca avansam?

Din Lectia Zilnica de Cabala  3/25/2011, Scrierile lui Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: