Nuanțele termenului “prieten”

Întrebare: De ce studenții de Cabala, vorbitori de limbă ebraică, se strigă între ei “tovaraș, camarad (“Haver” în ebraică) și nu “prieten” (“Yedid” în ebraică)?

Răspuns: În ebraică sunt doi termeni: “camarad, tovaraș” (Haver) și altul “prieten” (Yedid). Însă un “prieten” este un amic, în timp ce cuvântul “tovaraș” este derivat din cuvântul în ebraică “Hibur” sau conexiune, legătură.

Întrebare: De ce este spus “Sa-ți iubești aproapele” (Leviticus 19:18), adică omul trebuie să-l iubească pe altul și nu pe un “tovaraș, camarad”?

Răspuns: Este așa deoarece camarad sau tovarăș este cineva care este aproape de tine ideologic. În ebraică sunt multe sinonime pentru cuvântul “prieten”, care sunt folosite conform relațiilor omului cu o altă persoană.

“Hibur” (conexiune) este deasupra tuturor, exprimă o aspirație comună față de scop, de dragul căruia doi oameni se conectează între ei. “Aproape” este o persoană care nu este în mod particular aproape de ține, ci tu o ai o conexiune particulară cu ea. “Celălalt” este cineva din afară egoului tău, pe care vrei să-l atragi aproape de tine. Un “prieten” este un amic, prieten apropiat și, de asemenea, este o cunoștință (“Mekir” în ebraică).

Toate aceste cuvinte sunt ca o ilustrație a nivelului de apropiere dintre tine și o altă persoană. Înțelepciunea Cabală are un limbaj unic, cu tot ce are legătură cu înălțarea spirituală a unei persoane și este divizat în mii de nivele.

Comentariu: Însă Rabbi Akiva în zicala lui faimoasă “Și tu îți vei iubi vecinul ca pe tine insuți”, a folosit cuvântul “vecin” și nu cuvântul “tovaraș, camarad”.

Răspuns: De îndată ce iubești o persoană, deja poate fi numită “tovaraș, camarad”, fiindcă acesta este un nivel superior.

Întrebare: Care este sensul zicalei “Și tu îți vei iubi vecinul ca pe tine insuți”?

Răspuns: La același nivel în care egoul meu se iubește pe el însuși, eu trebuie să mă ridic deasupra lui pentru a-l iubi pe celălalt.

Din lectia de pe KabTV in limba rusa 12/11/16

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: