O excursie în Cabala – calea către armonia generală

Cabala este o ştiinţă, la fel ca restul ştiinţelor pe care le percepem în această lume. Multe generaţii au muncit din greu pentru a o dezvolta, consolida şi a o forma într-un sistem general, al unei cunoaşteri foarte dificile, pentru că această cunoaştere se referă la sistemul conducerii care este la un nivel superior lumii noastre.

Putem să conducem cu uşurinţă natura minerală, vegetală şi animală, pentru că acestea sunt sub nivelul nostru, cu toate că în principiu suntem în aceeaşi lume. Iar pasul de deasupra ei, cel despre care vorbeşte înţelepciunea Cabala, este nivelul lumii superioare, iar acolo sunt legi pe care noi nu le simţim aici, legi generale noi, care ne sunt complet necunoscute.

Cabaliştii, în scrierile lor, Talmud Eser Sefirot, Cartea Zohar, şi altele, oferă anumite explicaţii ale lumilor superioare. Au scris aceste cărţi pentru ei, pentru că este foarte dificil pentru cineva să înţeleagă sistemul superior, fără să fie în el.

La fel, de exemplu, ne este imposibil să le spunem animalelor despre viaţa noastră şi chiar avem multe lucruri în comun cu ele, pentru că suntem la nivelul de animal ca ele, nu este niciun motiv să le explicăm cum trăim. În orice caz, nu ar înţelege.

Deci, Cabalişti nici măcar nu au încercat să ne explice cum sunt aranjate lumile superioare, deoarece asta implică senzori complet diferiţi şi o inteligenţă comună. Nu este un sistem superior care poate fi adăugat prin tot felul de scheme, computere şi instrumente. Este un sistem complet diferit, pe care nu îl avem.

Pentru a ne face să începem crearea acestui sistem în noi, Cabaliştii sugerează că putem să atragem energie din lumea superioară şi să îi folosim caracteristicile. Apoi, sub influenţa ei directă, începem să descoperim aceste caracteristici în noi şi să simţim o altă realitate. Cu aceste senzaţii, se formează o imagine a lumii superioare şi o înţelegere a sistemului de control al lumii noastre.

Aici începe cercetarea: Ce ne dă înţelepciunea Cabala? Ce semne primim de la sistemul superior de conducere al lumii? Cum trebuie să reacţionăm la ele? Cum este posibil să ajungem în contact cu lumea superioară? Dacă acesta este sistemul de control al lumii noastre, este posibil să mergem înapoi şi să îl influenţăm? Ne putem controla destinul, tot ceea ce ni se întâmplă?

Mai întâi, Cabaliştii ne permit să înţelegem ce vrea conducerea superioară de la noi, conform cu planul pe care îl operează. Simţim lumea noastră ca spaţiul care ne înconjoară, simţim diferitele schimbări în noi şi în lume, dar nu ştim ce se va întâmpla în următorul moment, ce forţe ale conducerii ne împing înainte. Ni se pare că încercăm tot timpul să clarificăm în mod corect ceea ce ni se întâmplă, ce vrea natura de la noi, dar întotdeauna greşim. Vieţile noastre nu se îmbunătăţesc.

În măsură dezvoltării noastre, în noi apare un gol. Se părea că încercam să ne organizăm viaţa noastră socială, spirituală , familială, dar astăzi oamenii au întrebări mult mai adânci: Pentru ce trăim?

Vedem în zilele noastre cum tineri se despart de părinţii lor. Oamenii nu mai vor familii. Se întreabă despre menirea vieţii şi nu găsesc un răspuns. De aceea, este greu să trăim; nu are niciun sens.

Dar înţelepciunea Cabala revelează imaginea a ceea ce se întâmplă acum în lume, cum suntem conduşi şi ce răspuns aşteaptă natura de la noi. Revelează imaginea stărilor viitoare şi ne arată cum pot fi obţinute: fie prin suferinţă fie prin eforturile corecte.

Deci, înţelepciunea Cabala vine ca o ştiinţă foarte practică pentru timpurile noastre. Începem să înţelegem ce ne-a fost ascuns atâţia ani. Umanitatea nu a avut nevoie de asta. Oamenii au fost ocupaţi să se descurce cu viaţa lor; au fost interesaţi numai în bunăstarea lor şi nimic altceva. Au fost satisfăcuţi la nivel de animal.

Dar în zilele noastre este un timp special pentru dezvăluirea înţelepciunii Cabala, care a început când lumea a început să devină rotundă, integrală şi interconectată, interdependentă. Şi nu putem să ne descurcăm cu această lume, pentru că suntem organizaţi conform cu principiul liniar al „dă şi ia”.

Nu de recunoaştem dependenţa unuia faţă de altul, pentru că este deasupra nivelului fizic. Nu ştim care este conexiunea noastră cu nivelul naturii minerale, vegetale şi animale.

Nu ştim cum sunt conectate unul cu altul, cum se completează şi sunt în echilibru. Poate putem să ghicim, dar nu simţim asta în mod direct şi cu siguranţă nu există în sentimentul societăţii umane.

Atâta timp cât toată lumea a trăit în colţul său – muncă, casă, familie – totul a fost bine. Dar începând cu mijlocul secolului trecut, lumea a început să se închidă. Deodată, am descoperit o imagine absolut diferită: dependenţa reciprocă. Dar încă nu putem să ne descurcăm cu asta.

Vedem căderi constante în diferite ţări, colapsul familiei. Familiile se despart, copiii pleacă de la părinţi, etc. Societatea se cutremură. Toate acestea pentru că încercăm să aplicăm vechile legi ale societăţii umane în condiţiile curente.

Suntem într-un sistem complet diferit de conexiune între noi, în timp ce în noi, acest sistem nu există. Aici, apare înţelepciunea Cabala şi ne explică cum să construim acest sistem.

Problema este că lumea superioară este construită în condiţiile unei interconexiune depline, absolute şi dacă noi ne corectăm integral şi ne alăturăm, putem să o simţim şi să înţelegem în ce manieră este posibil să cooperăm reciproc, să ne aranjăm viaţa corect şi, mai departe, în afara lumii noastre vom începe să simţim o altă realitate.

Apoi, tot spaţiul se va deschide şi ne vom simţi ca existând în exterior, nu doar în corpurile noastre animale, ci interconectaţi în sistemul unificat numit Adam. Aceasta este starea pe care trebuie să o atingem.

Deci, cheia către fericirea externă există în revelarea sistemului de conducere al lumii superioare. Există aici, lângă noi, totuşi nu avem simţurile pentru a simţii asta. Simţurile noastre corporale, văz, auz, miros, gust şi tactil, ne ajung să simţim doar un mic fragment al imaginii creaţiei. Deci, înţelepciunea Cabala descrie nivelul nostru ca fiind un nivel animal.

Dar acum începem să simţim nevoia pentru a ne manifesta la un nivel superior al existenţei. În oameni, apar întrebări legate de menirea vieţii, originea ei şi ce se întâmplă după moarte. Totuşi, inabilitatea de a găsi un răspuns la aceste întrebări ne duce la depresie şi disperare. Dar faptul că aceste întrebări apar doar în generaţia noastră este bine. De aceea, a meritat dezvăluirea Cabala.

Va continua.

Din congresul din Odessa „În cercul unităţii” Ziua una 16.10.2015, Lecţia 1

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: