O nouă formă de putere asupra individului

961.1Întrebare: Astăzi, în era neoliberalismului, puterea statului asupra individului scade treptat. Este acest lucru bun sau rău pentru dezvoltarea omenirii?

Răspuns: Nu cred că puterea se diminuează pentru că statul nu renunță la pozițiile sale, la putere și nu le transferă individului.

Comentariu: Dar o persoană se simte mai liberă decât acum câteva sute de ani.

Răspunsul meu: Se simte așa doar pentru că inventează constant tot felul de mașini mecanice, jucării și unelte care îi dau iluzia libertății, dar nimic mai mult. Suntem liberi? Astăzi depind de toată lumea: ei mă ascultă, toată lumea poate vedea unde sunt, ce sunt etc. Unde este libertatea?

Comentariu: Oricum, în urmă cu câteva sute de ani, orice conducător putea să facă orice dorea cu un individ fără nicio pedeapsă. Astăzi, nu există așa ceva în țările democratice.

Răspunsul meu: Nu înseamnă nimic. Libertatea pe care o aveam înainte a luat o altă formă astăzi. Dar asta nu înseamnă că suntem liberi. Așa cum lași un copil să iasă din brațe, el aleargă pe gazon și i se pare că este liber. Dar tu îl urmărești.

Adică natura omului nu s-a schimbat, doar puterea asupra oamenilor a luat alte forme, chiar mai definite, rigide și restrânse. Ei te urmăresc; ei văd prin tine!

KabTV “Stările spirituale” 3/22/22

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: