O Uniune a egoistilor

Întrebare: Toate straturile şi sectoarele societăţii israeliene sunt unificate pentru a protesta faţă de preţurile locuinţelor ridicate. Lucreaza ei în direcţia cea bună? Ce altceva face o astfel de nevoie a uniunii?

Răspuns: Puteţi numi aceasta „uniune”, dar nu văd nimic de acest fel. În ochii mei, nu există nici o uniune reală. Este destul de similar cu un complot între doi bărbaţi care s-au unit, în scopul de a bate o a treia parte, sau o alianţă dintre hoţi, conspirand să jefuiască o bancă. Ei au o mare solidaritate şi au într-adevăr grijă unii de alţii.

Deci, din punctul de vedere al Cabalei, oamenii scandând lozinci pe străzi sunt uniti de mult ca doi egoisti care doresc să facă nişte bani în plus în detrimentul celui de-al treilea. Le lipseşte o forma corecta de unitate şi, prin urmare, ei nu vor primi nimic. Nu putem apela la ei încă, dar, de fapt, trebuie să le explicam că Uniunea trebuie să fie integrală, în beneficiul întregii naţiuni. Este imposibil să se acţioneze la unison în timp ce toată lumea urmăreşte propriul interes egoist de mică adâncime. În acest caz, se va beneficia întotdeauna în detrimentul celorlalti.

La urma urmei, avem o „trezorerie” pentru toţi, şi nu o putem folosi pentru nevoile noastre personale. Dacă o facem, altcuiva ii va lipsi după aceea. Deci, de ce ar trebui sa fii tu acela care va primi un „cadou”?

Toate acestea trebuie să fie luate în considerare. Astăzi, în întreaga lume, astfel de iniţiative vor întâlni rezultate pozitive numai cu o singură condiţie: dacă ne pasă de bunăstarea societăţii şi ne angajam in daruire reciproca. Apoi, vom începe protejarea intereselor tuturor straturilor societăţii şi, prin urmare, vom reuşi.

Dacă nu ne gândim în termeni de integrare şi nu ne preocupam pentru întreaga societate, vom eşua, şi nimeni nu va beneficia, doar egoistii inversunati. Dar chiar şi ei nu vor dobândi plăcerea din acest lucru şi vor continua sa mearga schiopatand de la o criză la alta, împreună cu toată lumea.

Din partea a cincea a Lecţiei zilnice de Cabala, 7/27/2011,  „Pacea”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: