Obținerea în simțurile tale

Întrebare: Cabaliștii spun că esența Creatorului este de neatins. Putem obține numai forma și materia Lui. Ce înseamnă?

Răspuns: Asta rezultă din fiecare fenomen fizic pe care îl obținem. Nu obținem nimic care există în afara noastră.

Să presupunem că în organele mele de simț intră un anumit semnal. Nu știu ce fel de semnal este. Știu doar că trece prin urechea mea, apasă pe timpan, apoi pe ciocănele și pe alte părți ale organului pentru auz. Apoi se schimbă în semnale electrice, care ajung la creier și este afișat acolo în anumite concepte.

Care este conexiunea între faptul că anumite gânduri și senzații din cuvintele tale apar în creierul meu și cum ajung la timpanul meu vibrațiile sunetului?

Deoarece au loc mii de schimbări, nu pot nici măcar să spun ce este în afara mea. Obțin numai ce este deja în mine. De la ceea ce este în mine, încep să experimentez și să descopăr că toate acestea vin ca și cum ar fi din afara mea.

Deci, nu ajung niciodată la fenomenul în sine, ajungem numai la reflecția lui în noi. La fel și cu lumea. Așa este afișată în noi. Ce înseamnă cu adevărat aceste ziduri, cărți, oameni, imagini Tv, lumină și întuneric? Nu știu.

Întrebare: Să spunem că omul este un mincinos. Corpul lui biologic este materie și forma lui este minciuna. După cum înțeleg eu, minciuna este desprinsă de om, este forma lui abstractă și nu poate fi cercetată. E corect?

Răspuns: Aceasta este o filosofie care conduce la greșeli.

Întrebare: Înseamnă că este imposibil de cercetat? Nici măcar cabaliștii nu pot să o facă?

Răspuns: Nu, cabaliștii pot să o cerceteze. Ei numesc toate elementele Lumii Spirituale numai din propria lor obținere.

Întrebare: Dar ei cercetează forma și materia însăși, nu forma abstractă și esența ei?

Răspuns: Da. Desigur. De aceea, aceasta este numită Ațmuto, adică un fenomen pe care noi nu putem nici să-l cercetăm și nici să-l simțim. Există înainte ca el să intre în noi.

De exemplu, unda sonoră care intră în mine și trece prin toate transformările, începând cu auriculul până la conștientizare în minte despre ceea ce este, există în mine. Ce este în afara mea nu voi ști niciodată, fiindcă este afară. La fel, cabaliștii separă clar obținerile lor de ceea ce este de neobținut, fiindcă omul este totuși o ființă creată.

Remarcă: Este o lege în Cabala: nu personifica sau creea vreo imagine a Creatorului sau a Forței Superioare.

Comentariul meu: Da. Ca rezultat al dezvoltării științei, acum este mult mai ușor să explici decât era acum 40 de ani, când am început eu să studiez Cabala.

Azi poți explica cu claritate că tot în jurul nostru sunt unde, forțe și nu volume sau obiecte. Adevărul este că toate volumele sau obiectele există doar în senzațiile noastre și, în realitate, ele toate sunt un fel de impact asupra noastră, a căror natură nu o înțelegem.

Putem vorbi despre ceea ce există numai prin senzațiile din noi înșine. De aceea, azi e mult mai ușor să explicăm asta oamenilor, mai ales generației tinere, care deja înțelege că așa merg lucrurile.

Din KabTv „Esența Științei Cabala, Partea 7” 12/11/18

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: