Odihnindu-ne in bratele marilor Cabalisti

Intrebare: Ce fel de corectii au facut pentru noi vechii Cabalisti?

Raspuns: Baal HaSulam scrie in „Introducere la studiul celor Zece Sefirot”, Nr. 11: Inteleptii Talmudului au facut cale Torei mai usoară pentru noi decat inteleptii Mishnah. Si asta pentru ca… ne-au dat un nou mijloc in locul acelui chin istovitor mai sus mentionat Mishnah, Avot: „Lumina in Torah”. Aduce suficienta putere pentru a reforma o persoana…”

De ce au inlocuit inteleptii Talmudului calea ascetului („sa traiesti cu apa si paine, sa dormi pe jos, sa duci o viata simpla si sa depui efort in Torah”) doar cu studiul Torei? Pentru ca ei au corectat reteaua conectarii dintre ei. Acest sistem general al sufletelor contine sufletele care actioneaza in el, iar noi putem beneficia de ajutorul lor.

Dupa spargere, sufletele sparte exista in sistemul general al sufletelor. Cu toate ca in diagrama in care le descriem ca si dispersate in sfere, sistemul are o stricta ierarhie care  exista in lumea Nekudim, inainte de spargere. Sufletele se sparg si cad urmand aceasi ierarhie: fiecare conform nivelului sau de Aviut (consistenta dorintei), adica sufletele cu un Aviut mai mare cad mai jos.

Sistemul contine suflete speciale, mii de Cabalisti care sunt legati intre ei printr-o conectare speciala. Asta formeaza scheletul sistemului spiritual.

Citindu-le manuscrisele, evocam iluminarea de la reteaua de conexiuni pe care au construit-o intre ei. Aceasta iluminare ne corecteaza, iar noi putem evita calea suferintei si privarii pe care oamenii au urmat-o in trecut, fara a trezi Lumina, dar mai degraba supunandu-se suferintei ca sa ii ajute sa isi distruga egoul.

Nu putem urma aceasta cale. Suntem slabi si nu ne putem lupta cu egoul direct. O putem face trezind reteaua deja existenta a conectarii. Ne odihnim astfel in bratele Cabalistilor trecutului, la fel ca un nou nascut in bratele grijulii ale mamei, iar ei ne vegheaza.

Ne conectam cu manuscrisele lor, in special cu Cartea Zohar, textele de la ARI si Baal HaSulam si primim de acolo Lumina, grija acestor mari suflete.
Din partea a 2a a  Lectiei zilnice de Cabala 5/17/2011, Cartea Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: