Orchestra are nevoie de un dirijor

962.6La știri (O orchestră renumită a dovedit că companiile  pot prospera fără un şef”): „Un joc curios de scaune muzicale are loc de fiecare dată când Orpheus Chamber Orchestra se reunește. După fiecare piesă, muzicienii amestecă pozițiile, unde un violonist din față se poate muta în spate, astfel încât un alt violonist să poată ocupa centrul scenei. Spre deosebire de alte ansambluri de muzică clasică, nonconformista orchestra din New York nu crede în ierarhii, locuri stabilite sau roluri,  și nu cântă niciodată cu un dirijor.

Schimbarea scaunelor de mai multe ori în timpul unui singur concert dezvăluie perspectiva unică a lui Orpheus asupra leadership-ului. În loc să se bazeze pe un lider unic care mânuiește un băţ sau să pună în lumina reflectoarelor o mână de interpreți remarcabili, muzicienii din Orpheus trec fără probleme de la conducere la roluri secundare, la fiecare pas.

Conform filozofiei sale fondatoare, cei 34 de membri de bază ai lui Orpheus rezistă „calei corporative” obișnuite a orchestrelor simfonice și se consideră egali. Cu excepția muzicianului care face unele lucrări avansate pentru a adapta o compoziție pentru orchestră, fiecare interpret – indiferent de vârstă, mandat sau CV – câștigă aceeași remunerație pentru fiecare concert și are voce în toate deciziile creative. Colegii muzicieni dezbat și ajustează fiecare piesă ca un colectiv. …

„Într-adevăr, cu multe turnee mondiale, peste 70 de albume și zeci de premii de-a lungul istoriei sale de 50 de ani, Orpheus înflorește deoarece autoritatea și luarea deciziilor sunt împărtășite între toți membrii”.

Întrebare: Ce părere aveţi despre asta?

Răspuns: Acesta este cu adevărat unic și este împotriva naturii. În principiu, dirijorul este forța superioară, gândul superior, șeful orchestrei. El îi leagă și îi unește; el pune în aplicare voința sa în ei.

Cum fac totul fără el, nu știu, nici măcar la repetiții, nicăieri. Ei nu vor doar să arate că interpretează notele fără un dirijor. Probabil că stau și rezolvă tot ce se întâmplă între ei și sapă în partitura orchestrală.

Comentariu: Dar o persoană, prin natură, are „ego”-ul său, are conducerea ei, are anularea sa față de ceilalți. Egoismul uman este baza sa.

Răspunsul meu: Da, și acesta este egoism, dar încă nu este clar cum o pot face fără un dirijor.

La urma urmei, se uită la el tot timpul. El îi înglobează pe toţi, îi unește și îi coordonează. Cum pot lucra fără asta?

Întrebare: Spuneţi-mi, vă rog, spuneţi că în mod ideal, interpretarea muzicii este posibilă doar cu această forță ca să zic așa, cu un dirijor care organizează toată lucrarea asta? Dacă totuși este îndepărtat?

Răspuns: Nu-mi pot imagina. Este imposibil să ne imaginăm vreun colectiv adunat din mici egoiști individuali care nu ar avea un dirijor, un șef sau un lider, adică o voință superioară care să-i ghideze.

Cum simt ei asta? Desigur, ei se simt mai mult unul pe altul și pe ei înșiși mai mult și fac unele corecții și mișcări interne, dar bineînțeles că acest lucru este foarte dificil. Ar fi interesant să vorbesc cu ei.

Comentariu: Dacă da, ce îi unește? Ați putea spune vă rog, ce ar fi asta la modul ideal?

Răspunsul meu: Este faptul că fiecare dintre ei ar trebui să fie dirijor într-un fel. Prin dorințele lor interioare, prin bătăile interioare ale inimii, își doresc să se conecteze și astfel să se gestioneze împreună. Aceasta este o treabă foarte mare, foarte dificilă. Trebuie să existe un contact al inimii!

Nici nu pot să-mi dau seama. Muzicieni? Ei sunt fiecare în general, în interiorul lor.

Chiar dacă vor să se combine, cum o fac? Cum lucrează la unison? Ce fel de metronom au?

Întrebare: Vreţi să spuneţi că trebuie să se uite la un singur punct tot timpul?

Răspuns: Conducătorul este totul.

Întrebare: Să presupunem că așa sunt; unde caută ei?

Răspuns: Numai la sentimentele lor interioare unul față de celălalt. Asta cred eu.

KabTV “Ştiri cu Dr. Michael Laitman” 7/18/22

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: