Oricine ne impiedica ne va ajuta

Intrebare: Daca trebuie sa ne ridicam deasupra egoismului nostru, atunci, cu cat mai mult il intarim, cu atat mai greu este sa ne ridicam peste el. In mod paradoxal, aportul de cultura ne priveaza de sansa de a ne depasi egoul, asa este?

Raspuns: Da, este adevarat. Dar de ce ne dezvoltam intr-o forma atat de egoista si, mai mult, in mod exponential? Asta pentru ca sa vedem in interiorul egoului nostru cat de mult ne distruge si sa incercam sa trecem peste asta.

Nu avem altceva in afara dorintei noastre! Astfel, intelepciunea Cabala este numita “intelepciunea de a primi” (“kabbalah” in ebraica inseamna a primi). Aceasta stiinta explica cum sa intelegem mai bine dorinta in loc sa o distrugem. Din egoismul nostru, construim forma umana (Adam), “similar” (Domeh) celui de sus, Creatorul..

Asadar, pe de o parte egoul trebuie sa creasca pana la punctul in care suntem dezamagiti de forma noastra egoista care intotdeauna vrea sa ia pentru sine. Dupa care voi incepe sa imi folosesc egoul in forma sa inversa si de fiecare data sa o intorc inspre daruire. In masura in care pot face asta, o sa iau mai mult pentru sufletul meu.

Astazi am ajuns la un anumit “plafon”, “saturatie”, insemnand maximul de egoism posibil in a primi pentru noi insine pana cand consumam ultimul fruct de pe Pamant. Asta ne va conduce la realizarea raului nostru. Fie prin metoda buna, fie prin cea rea, vom intelege ca trebuie sa actionam in forma opusa si sa folosim egoismul pentru a darui.

Din Lectura de la  Roma 5/20/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: