Paradoxul dezvoltării omului

707S-a explicat deja că o esență corporală este separată și divizată de forța mișcării și îndepărtarea locației, iar o esență spirituală este separată și divizată de diferența de formă

În funcție de măsura diferenţei de formă unul față de celălalt, la fel este și măsura distanței dintre ei. Dacă diferenţa de formă ajunge la o opoziție completă, de la o extremă la alta, ei devin complet separați și distincți (Baal HaSulam, Studiul celor zece sefirot, partea 1, „Observația interioară”, capitolul 3, punctul 15).

Întrebare: În lumea noastră, suntem complet opuși calităților Creatorului și prin urmare nu-L simțim deloc. Există vreo altă realitate în care suntem și mai opuși cu Creatorul? Sau acesta este punctul cel mai îndepărtat?

Răspuns: Omul prin natura sa este absolut opus Creatorului. Dintre toate tipurile de dorințe – minerale, vegetale și animale nu există nimic mai îndepărtat de Creator decât omul. Prin urmare, în viitor, ca urmare a corectării sale, nu va exista niciun obiect mai aproape de Creator.

Întrebare: Omul este cel mai îndepărtat în calități de Creator. Aceasta se numește „lumea noastră”? Este aceasta starea cea mai îndepărtată sau există și altele mai rele?

Răspuns: Nu, nu există altele mai rele.

Întrebare: În procesul dezvoltării noastre, ne îndepărtăm de Creator sau ne apropiem de El?

Răspuns:: Ne apropiem prin distanțare. Faptul este că ne vedem în mod constant îndepărtându-ne de Creator, adică nu asemănători cu El. În același timp, avem ocazia să devenim ca El. Acesta este paradoxul dezvoltării noastre.

În principiu, atunci când ne dezvoltăm în mod natural, ne simțim din ce în ce mai departe de Creator, pe măsură ce în noi dorința de a primi devine din ce în ce mai mare. Dar, pe de altă parte, există o oportunitate de a ne apropia de El. După cum se spune: „Oricine este mai mare decât prietenul său, înclinația lui este mai mare decât el”.

KabTV “Studiul celor Zece Sefirot (TES)” 20.11.2022

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed