Paștele – Interzicerea de a mânca alimente dospite

545Întrebare:Pesah” (de la cuvântul „Pasah”) înseamnă a depăși, a sări de la proprietățile egoiste la cele altruiste, la proprietățile Creatorului.

Cabaliștii au descris alegoric ordinea ieșirii din egoism sub forma mesei de Paște. Unul dintre simbolurile Paștelui este interdicția de a mânca alimente dospite. Ce înseamnă aluatul în munca noastră interioară?

Răspuns: Interdicția de a mânca alimente dospite înseamnă că, dacă doriți să părăsiți Egiptul, nu puteți folosi nicio intenție de a primi. Dacă vrei să ieși din dorința ta egoistă, trebuie să scapi de toate acțiunile care te rețin în această intenție.

Întrebare: Ce simbolizează Mațah, care se numește pâinea sărăciei?

Răspuns: Pâinea înseamnă cu ce trăiește omul. Ieșirea din starea egoistă constă în faptul că începe să mănânce o astfel de mâncare care nu umple egoismul, ci dă putere spirituală, proprietatea dăruirii.

Obiceiul de a mânca Mațah înseamnă că omul ar trebui să primească doar ceea ce este necesar pentru a-și menține corpul și ar trebui să lucreze cu orice altceva pentru a dărui.

Întrebare: Un alt simbol al Paștelui este curățarea înainte de Paște. Care este motivul pentru aceasta?

Răspuns: Aceasta înseamnă că trebuie să renunțăm complet la dorințele noastre egoiste. Astfel, părăsim Egiptul, adică intențiile noastre egoiste obișnuite de dragul nostru.

Prin urmare, trebuie să ne curățăm de aluat (Chametz), care simbolizează aceste intenții, și de diverse acțiuni la toate nivelurile – neînsuflețit, vegetativ, animal și uman – de tot ceea ce este în jurul nostru și în interiorul nostru. Iată ce este scris: „Ca să nu existe niciun chametz în posesia voastră”.

KabTV „Stările spirituale” 26/03/2021

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: