Pentru Suflete Sublime

Ȋntrebare:  Există căderi individuale, ale unei persoane și căderi generale, ale unui grup. Ce este o coborâre generală? În ce se exprimă ea? A existat vreodată așa ceva?

Răspuns:  Da, au existat. Chiar Baal Shem Tov descrie cum a experimentat o cădere împreună cu slujitorul său. În acel moment, el a strigat servitorului: „Începe să citești ceva, spune ceva!”

Dar acesta nu a putut face nimic altceva pentru că își pierduse nivelul spiritual. Atunci Baal Shem Tov i-a cerut: „Spune măcar ce-ţi aminteşti!” Slujitorul i-a răspuns: „Îmi amintesc doar alfabetul.” Baal Shem Tov i-a cerut: „Spune literele alfabetului!”

Vă puteți imagina o astfel de cădere la înțelepții măreţi, în care să uite chiar şi alfabetul? Aceasta este o oprire completă.

Ȋntrebare:  Acum înțeleg de ce în toți acești ani, oamenii nu aveau voie să se angajeze în Cabala. Dar, după părerea mea, acest lucru nu ar trebui să se întâmple astăzi?

Răspuns:  Nu, astăzi este nerealist, în general. Astfel de condiții speciale au fost date doar sufletelor sublime. Aceasta este ca o acrobaţie aeriană, ca bucla buclelor pentru un pilot.

Din Kab TV “Fundamentele Cabalei,” 3/27/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: