Plângeri împotriva învățătorului

Întrebare: De ce se întâmplă ca, într-o anumită etapă, învățătorul iubit să nu mai fie atât de iubit? Mai mult, ni se pare că ne manipulează și spune lucruri pe care vrem să le criticăm iarăși și iarăși.

Răspuns: Asta este natural. Un student nu avansează fără a avea plângeri și critici față de  profesorul său. Progresul are loc în două direcții: la stânga și la dreapta, unde, pe de-o parte, aveți critici și, pe de altă parte, o justificare puternică.

Prin urmare, dacă în tine apare o atitudine critică față de profesor, înseamnă că acum trebuie să adaugi din partea cealaltă, în ciuda opiniei tale, a părerii celorlalți și, apoi, în ciuda respingerii și chiar a urii față de profesor, care brusc ar putea să apară în tine. Trebuie să vă ridicați deasupra ei, în credință deasupra rațiunii, către starea în care să continuați să vă mențineți atașați de ea.

Asta cere eforturi extraordinare din partea studentului. Și dacă sunteți deja în starea asta, felicitări! Această muncă nu se sfârșește nici chiar atunci când intri în lumea spirituală, la prima împlinire spirituala, fiindcă continuă chiar și în gradele mai înalte.

Iar în măsura în care, brusc, simți respingerea față de prietenii tăi din grup, realizând că în tine apare față de ei o ură complet irațională, aceeași ură irațională și nu doar o atitudine critică va apărea și în tine, față de profesor și pe care va trebui să o depășiți prin credință deasupra rațiunii.

Din Lecția de Cabala în limba rusă 12/2/18

One Comment

  1. Superbă lecție! Un adevăr suprem! Dar, de la ce nivel al societății sunt oamenii pregătiți să accepte așa ceva când, mai toată lumea, nu acceptă să fie contrazisă și consideră că dețin adevărul suprem. Această situație este cea mai păguboasă pentru copii, mai ales că părinții ar trebui să cunoască acest lucru. Dar, ce ne facem la școală când profesorii sunt mai ceva decât părinții! Excelent Rav!

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed