Postulatul absolut

Întrebare: De ce religiile în loc să se unească îşi trag fiecare câte o pătura pe ele ?

Răspuns: Pentru că toate credinţele şi religiile sunt complet egoiste. Războaiele şi atacurile religioase au continuat de mii de ani şi nu încetează să existe nici în zilele noastre, în special în iudaism. Au apărut multe facţiuni religioase şi toate sunt una împotriva alteia.

Religiile sunt produsul egoismului uman, deci nu există niciun motiv să aşteptăm ceva bun de la ele. Ele sunt de fapt „narcoticul maselor”.

Religiile nu aplică regula generală „Îţi vei iubi aproapele ca pe tine însuţi” (Leveticul 19:18). În general, unde încurajează ele această Miţva (poruncă) şi în ce mod ?

Aşadar, înţelepciunea Cabala nu are nicio conexiune cu religia. Şi asta este şi esenţa problemei. Suntem într-un mare conflict cu diferite organizaţii religioase. Organizaţiile religioase cred că executând acţiuni mecanice, omul îşi asigură lumea care va veni.

Cabala spune că prin această implementare mecanică, omul nu va avea lumea care va veni, ci va rămâne un egoist. Dacă nu există nicio înălţare deasupra naturii egoiste, ce fel de lume spirituală poate exista pentru el ?
Lumea care va veni este o lume a altruismului, pe care omul o construieşte în timp ce este în această lume, prin implementarea principiului „Îţi vei iubi aproapele ca pe tine însuţi”. Înseamnă că religiile cumpără pur şi simplu oamenii şi nimic mai mult.

Comentariu: Este interesant că pentru oamenii care studiază înţelepciunea Cabala, nimic nu-i împiedică să rămână în religia lor.

Răspuns: Orice om care vrea, poate să se implice în înţelepciunea Cabala, orice religie ar avea. Baal HaSulam scrie acest lucru în cartea sa, Ultima Generaţie.

Să aparţii unei religii sau alteia, nu-l deranjează pe om ; poate să-şi menţină tradiţiile şi obiceiurile. Dar intern, trebuie să se schimbe spre altruism, ridicându-se deasupra naturii egoiste. Asta diferenţiază înţelepciunea Cabla de religie. Restul este o tradiţie care poate sau nu poate fi menţinută. Este o problemă personală. Dar ridicarea deasupra ego-ului, prin înţelepciunea Cabala, este un postulat absolut.

Din lecţia de Cabala în limba rusă din 20.03.2016

 

Discussion | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: