Pregătind un loc în care să locuiască dăruirea

Întrebare: De ce a scris Baal HaSulam că o persoană trebuie să dăruiască încântare Creatorului? Are fiecare propriul Creator?

Răspuns: Câteodată spunem doar „Creator”, altădată „creatorul tău” iar alteori spunem la plural, „Creatorii”. Aşa percepe nivelul inferior pe cel superior. Există o multitudine de Parţufimi superiori (Israel Saba ve Tvuna, Abba ve Ima), o multitudine de forţe care au grijă de Tahtonim (inferiori). Dar toate au un singură intenţie şi un singur scop.

Omul nu se întoarce spre o forţă superioară abstractă ci către nivelul la care este direct conectat. Deci el poate numi aceste nivele superioare prin nume, Creatori.

Creatorul nu are o imagine definită. Este absolut interzis să îl descrii în vreun fel pe El ca ceva static care există în afara noastră. Nu există aşa ceva, chiar dacă este foarte dificil pentru cineva să accepte asta. Totuşi, aceasta este o problemă care există numai în percepţia noastră necorectată.

Depinde de noi să ne vedem ca o proprietate de primire. Cine sunt? Sunt această calitate de primire, iar Creatorul este calitatea de dăruire. Nu există altceva decât aceste două proprietăţii, iar eu vreau să devin la fel ca cea de dăruire.

O proprietate este ceva abstract, care nu are o imagine fizică. Proprietatea primeşte o formă numai când se îmbracă în ceva concret. Deci, cea mai bună cale de a te proteja a face greşeli este să te abţii să descrii forţa superioară ca o formă sau imagine permanentă. Este foarte important pentru o atitudine corectă şi pentru clarificare.

De fapt, ce este Elyon (superiorul)? Este ceva care este sus şi care acum mă umple. Senzaţia de primire aşteaptă numai să primească ceva, să se simtă bine, să ştie, să înţeleagă, să obţină, să controleze într-un anume fel. Toate acestea aparţin proprietăţii de primire care este direcţionată în totalitate către propriul beneficiu.

Dar există o proprietate opusă deasupra mea, pe care o atribui spiritualităţii şi pe care o apreciez. Este deasupra mea şi vreau să o obţin. Dacă această proprietate superioară m-ar îmbrăca, aş înceta să mă gândesc la mine, să acţionez numai în beneficiul personal. Dar ce aş gândi atunci? M-aş gândi la ceva? Ce fel de formă ar avea proprietatea mea de dăruire? Cum mă va umple, în locul proprietăţii de primire care mă umple acum?

De aceea, obţine un Kli, motivul, pregătirea pentru proprietatea de dăruire, un loc în care ea se poate îmbrăca. Pentru a face asta, trebuie să pregătim Arvut (garanţie reciprocă), atitudinea faţă de aproape, în care este îmbrăcată dăruirea.

Este ceva foarte practic, şi depinde de noi să încercă să le simţim. Dacă toată lumea se gândeşte la asta, dacă există un consens general, un gând general, dacă suntem gata să dăm atenţie acestui lucru pentru un timp îndelungat şi nu doar câteva minute din când în când, atunci ne vom influenţa puternic unul pe altul în cel mai bun mod şi vom clarifica cu precizie această atitudine faţă de Creator. Este singura noastră muncă: să încercăm să ne imaginăm mai clar proprietatea Lui şi să ne concentrăm asupra Creatorului.

Din Lecţia zilnică de Cabala din 24.2.2014 Întrebări şi răspunsuri cu dr. Laitman

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: