Profitul nu inseamna doar bani

Intrebare: Cand vorbim despre criza economica, s-ar putea sa trebuiasca sa explicam oamenilor noul scop. In fond, scopul economiei moderne este sa genereze profit.

Raspuns: Si noi ne dorim profit. Mai mult, ne dorim profit fara limite. Scopul creatiei este de a aduce placere creaturilor, de a le ghida spre bine si liniste.

In realitate, astazi succesul economic nu este definit atat de mult prin bani, cat, mai mult, printr-o varietate de factori si valori care au un echivalent monetar, cum ar fi putere, sanatate, somaj, pensii, copii, ratele de deces si nasteri, conflicte si bunastare. Exista foarte multe formule de calcul. In esenta, economia cuprinde intreaga natura umana.

Totusi, exista lucruri in interiorul ei pe care nu le putem masura. De aceea a si venit criza: pentru a ne face sa dorim, sa cerem o schimbare corecta. Pentru a se intampla acest lucru, trebuie sa avansam spre o noua economie. Folosind ecranele voi considera intreaga realitate si voi include in ea sistemul economic.

Intrebare: Ce va fi considerat profit in noua economie?

Raspuns: Va fi implinirea. Cat de mult am primit in buzunarul meu si in sufletul meu, cat de mult au rudele mele, natiunea mea si fiecare persoana din lume, toate acestea impreuna constituie implinire. Este ca si cum eu sunt intins, mare peste toata lumea si intreaga lume este importanta pentru mine.

Astazi este mult mai placut pentru mine, sa spunem, sa realizez un salariu de zece mii de dolari muncind cu voi, decat sa realizez douazeci de mii muncind cu altii. Cum poate fi masurat profitul meu? In acest caz banii nu reflecta adevarata situatie.

Un alt exemplu, prefer sa lucrez cu aceia care realizeaza zece mii daca eu, pe de alta parte, realizez unsprezece. Aceasta situatie este incomparabil mai buna pentru mine decat sa realizez douazeci de mii inconjurat de colegi cu salarii de treizeci de mii. Deci, care este profitul meu acum? Calculati singuri.

Aceste intrebari sunt ridicate de economia comportamentala (behaviorala) care arata ca oamenii nu se ghideaza dupa criterii rationale. De exemplu o persoana este in stare sa refuze o suma mare de bani daca stie ca altcineva va primi o suma de doua ori mai mare. Oamenii de stiinta cunosc acest comportament dar nu stiu cum sa il interpreteze. Articolul lui Baal HaSulam “Pacea in lume” ne poate ajuta in acest caz.

Intrebare: Adevaratul scop al economiei este sa simtim bunastarea materiala, siguranta. Prosperitatea tarii si a indivizilor depinde de masura in care cetatenii se simt fericiti. Incercarile umanitatii in aceasta directie vor avea oare succes?

Raspuns: Lasati-i sa incerce. Cu cat vor incerca mai rapid totul, cu atat mai bine. Oamenii nu mai au prea multe solutii ramase oricum.

From the Daily Kabbalah Lesson 10/2/2011, Shamati #219

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: