Psihologia maselor

Sfira Daat necesită participare conștientă în Providența Creatorului. Lumea întreagă se apropie de această situație.

Conexiunea la Creator este eternă, dar la început nu suntem atenți la asta; ca un copil nou-născut ce își mișcă mâinile și picioarele și nu știe unde este. Dar, se întâmplă uneori ca un copil să aibă o întârziere în dezvoltare: ar trebui să înțeleagă, să răspundă, să surâdă, să întrebe, să ceară; conform ”calendarului de dezvoltare”, are deja șase luni și este tratat în consecință, dar se comportă mereu ca și cum ar avea numai o lună.

Acest tip de divergență, această diferență este, de fapt, criza pe care o traversăm în zilele noastre. Nu ar trebui să cedăm unui copil atunci când el a rămas în urmă, altfel copilul nu se va dezvolta. Ceasul nu se oprește, de aceea trecem prin suferințe.

Sfira Daat este o stare complet nouă. Apare ca rezultat al cererii noastre. Secretul este că noi suntem cei care trebuie să strigăm, să cerem și să răspundem Creatorului conform gradului nostru de înțelegere și simțire al Lui; noi ar trebui să aderăm la gândul Său și recunoașterea programului Său al creației, în măsura în care suntem dispuși să participăm la asta. Este Sfira Daat.

Cuvântul Daat (înțelegere) include înțelepciunea (Hochma) și înțelegerea (Bina), un vas și Lumina. Începem să înțelegem, să simțim, și să realizăm procesele care se petrec în jurul nostru; vom începe să devenim asemănători Creatorului. Acceptăm Providența Sa și direcția Sa a întregului sistem. Cu ajutorul vaselor de dăruire controlăm vasele de primire.

Nu este doar propriul meu sistem personal așa cum era înainte, este sistemul nostru comun. Eu mă includ în Bina la gradul capacității mele de a ieși din mine și a mă apropia de semenul meu, altcineva. Pentru mine, aproapele meu este Bina spre care urc în starea Malchut. Eu caut Sfira Daat în interiorul conexiunii mele cu ceilalți, în gândurile și dorințele grupului. Numitorul comun care există între noi toți și care este în exteriorul fiecăruia dintre noi este, de fapt, înțelegerea mea. De acolo îmi obțin forța de primire și o forță de dăruire dar, mai ales, dezvălui Keter, Creatorul.

Întrebare: Cum este conectată Sfira Daat la Reshimot care sunt legate la o astfel de ascensiune?

Răspuns: Este, de fapt, un Reshimo în starea sa pură. Să spunem că sunt într-o anumită stare și că mă trezesc, o dezvălui, o cizelez și o aranjez ca ceva care are nevoie de dăruire. Cum să pun asta în aplicare? Apropiindu-mă de alte persoane, semenii mei și anume grupul. Vizualizez integrarea mea în grup ca starea mea superioară unde găsesc dorința și inteligența care sunt împărtășite de către prietenii mei. Mă ridic deasupra și mă detașez de mine, nu rămâne nimic în mine, doar dorința mea de a ieși din mine.Mă conectez complet în inteligența comună și senzația generală a grupului.

Este singurul mod în care pot vizualiza Sfira Daat. Inteligența și senzația pe care le dezvăluim în ea sunt Hochma și Bina. Apoi, Îl descoperim pe Cel care o modelează, Keter, Creatorul. Este exact problema cu care ne confruntăm în acest moment; nu este o sarcină ușoară.

Întrebare: Deci, Daat este, de fapt, mintea noastră colectivă?

Răspuns: Da. Turmele de animale dobândesc, instinctiv, o minte colectivă, care este mai ridicată decât inteligența lor individuală. Oamenii care sunt într-o mulțime, dimpotrivă, își pierd mintea lor și coboară la un nivel inferior, deoarece ei nu pot să se conecteze unii cu ceilalți pe plan superior. Prin urmare, pierd independența și se supun unei forțe comune, un element este ales de Sus, prin care masele sunt controlate. În general, această persoană (”element”) posedă o carismă puternică, capacitatea de a ”hipnotiza” și a antrena restul publicului.

Devenind o parte a maselor, indivizii își pierd caracterul lor distinctiv. Cei care aparțin unei mulțimi urmează aceste reguli. Este o lege a naturii. Făcând parte din mase (99%) dorința personală și capacitățile lor de gândire coboară până la zero, toată lumea se transformă într-o ”turmă” și sunt gata să facă tot ce trebuie atunci când fac asta împreună, fără nici un autocontrol.

Toată lumea aleargă, alerg și eu cu ei, ca și cum aș fi împins de o forță externă.

Pe de altă parte, în grup (1%) trebuie să folosim această lege conștient și să ne ridicăm deasupra egoismului nostru personal, care pivotează în permanență și se dezvoltă, nu ne lasă să ne ”dizolvăm” în prietenii noștri așa cum ceilalți se ”topesc” în mulțime. Astfel noi creștem. Grupul aplică puternic multă forță pentru a se uni deasupra deasupra egoismului său. Noi participăm la acest proces și, prin asta, ne ridicăm cu toate dorințele noastre din Malchut în Bina și Daat.

Diferența dintre cele două stări este Creatorul. Masele rămân la un nivel zero. Noi ne ridicăm până la El sută la sută (100%) prin cele 125 de trepte. Asta apare pentru că egoismul, Daat, creează constant obstacole pe drumul nostru și ne separă de ceilalți declanșând dispreț, ură, gelozie, etc…Nu ne permite să ne unim. Pentru asta, trebuie să găsim forța superioară. Nu putem să facem asta fără ea.

Vorbind maselor, puterea Creatorului se manifestă în ele la un nivel animat și instinctiv, putem vedea rezultatul său pe străzi. Psihologia maselor a fost bine documentată și este folosită pentru a manipula mulțimea. Metodele de manipulare sunt simple: să reducă inteligența cât mai mult posibil, să ofere un anumit număr de sloganuri, și să găsească un lider carismatic; nimic mai mult decât asta.

Noi folosim psihologia inversă: fie că o doriți sau nu, veți deveni mai inteligenți, mai cruzi, mai dominanți. Este problema poporului din Israel: cum putem gesiona asta, dacă toată lumea crede că este prim-ministru? Totuși, noi continuăm să creștem.

În viitor, întreaga omenire va deveni un singur sistem care se compune din două părți: ”capul” și ”corpul”. În final, toate sufletele vor deveni incluse unul în celălalt, și toate diferențele vor fi eliminate. Toată lumea va funcționa perfect și nimeni nu va prevala peste ceilalți. În acel moment, vom recunoaște că toată munca a fost făcută de Creator și că totul este perfect.

Cu toții suntem egali cu El.

Din partea a treia a Lecției zilnice de Cabala, 07.02.2012, Talmud eser Sefirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: