Pustiul dinainte de revelare

Intrebare: Spuneti ca atunci cand citim Cartea ZOhar, ar trebui sa ne concentram pe unitate. Dar cum este exprimata? La ce fel de actiune ar trebui sa ma gandesc? Pentru ca, „unitate” in sine, acest cuvant mie nu imi spune nimic.

Raspuns: Un sentiment de unitate se construieste intr-o persoana treptat, in decursul multor luni, pana cand incepe sa simta un anumit „gust” in unitatea cu prietenii si sa gasesca un anumit tip de realitate in el.

Experimentam pe noi toate actiunile in procesul in care, in decursul milioanelor de ani de evolutie, gradul vegetativ s-a format din cel neanimat, cel animat din cel vegetativ si cel uman din animat. Dar am trecut prin stadii asemanatoare cu o viteza enorma.

Intrebi despre un stadiu pe care nu l-ai obtinut inca. Incerci sa verifici in ce ar putea consta aceasta senzatie, sentimentul de unitate si daruire, cand iesi in afara ta, a egoului tau. Dar nimic nu iti este cu adevarat clar.

Acesta este un semn de atasament. Incepi prin a-ti apropria starea in care cauti si nu stii cum sa gasesti:”Imi caut fratii.” Caut unitatea si nu o gasesc. Exista macar? Ce este? Cum o pot obtine?

Aceasta este „lipsa inaintea revelatiei”. Deja stai la poarta ei. Si asa este intotdeauna. Intrebarea despre starea pe care nu o ai este chiar starea care o precede. Trebuie doar sa mergi mai departe, sa ii dai Luminii timp sa isi faca treaba. Daca esti prezent in grup, la lectii, la diseminare si faci tot ce poti, da-i Luminii o sansa sa isi faca treaba.

Asa cum scrie in „Introducere la Studiul celor Zece Sefiroti”, numarul 133: „Si doar eroi printre ei, care au avut rabdare, au infrant gardienii si au deschis poarta. Si au fost recompensati imediat vazand fata Regelui, care i-a pus pe fiecare la locul corespunzator.” Ai rabdare! Daca iti ia zece ani, asa sa fie. Inca alti zece, mare lucru.

Si cei care cred ca sunt destepti „sar in fata carului”, si in zece ani vezi ca nu au nimic. Poti spune:”Dar nici eu nu am nimic, nu-i asa”? Tu ai o mare dorinta si intelegi ca iti lipseste unitatea.

Din partea a 2 a  Lectiei zilnice de Cabala 4/22/2011, The Book of Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: