“Putem face ca inflația să funcționeze pentru noi” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Putem face ca inflația să funcționeze pentru noi

În toată lumea occidental prețurile sunt în creștere. În SUA, prețurile de consum au crescut cu peste 6%, cea mai mare creştere din anii 1990. În Germania prețurile au crescut cu 4,5 la sută, iar în Regatul Unit prețurile au crescut cu 5,1 la sută. Aceste economii lider demonstrează ceea ce se întâmplă în Europa și America de Nord. Experţii ne spun că blocajele din lanțurile de aprovizionare au creat o penurie de mărfuri și materii prime și o creștere a cererii, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Cred că putem face ca inflația să funcționeze pentru noi. O putem transforma într-o oportunitate de a ne regândi întregul sistem de valori și de a ne da seama dacă există alte lucruri de care să ne bucurăm în afară de cumpărături, lucruri care sunt mai satisfăcătoare și mai puțin costisitoare pentru noi și pentru planeta noastră.

În prezent, producem mult mai mult decât avem nevoie. Aruncăm jumătate din alimentele pe care le producem, fabricăm cantități fără precedent de arme de tot felul și aruncăm la gunoi telefoane perfect bune pentru a cumpăra cel mai recent model. De asemenea, aplicăm această abordare fără sens la îmbrăcăminte, pantofi și multe alte bunuri. Ne simțim mai fericiți când procedăm astfel? Pentru foarte scurt timp, înainte de a ne scufunda într-o depresie și mai profundă. Între timp, cumpărăturile noastre excesive inutile provoacă întârzieri în lanțurile de aprovizionare acolo unde ar fi trebuit să nu existe.

Frenezia cumpărăturilor nu ajută pe nimeni. Umplem solul și oceanele cu gunoaie și deșeuri, le poluăm cu plastic și toxine, ne otrăvim pe noi înșine, animalele și peștii. Singurii care beneficiază de acest ciclu sunt proprietarii de afaceri care văd creșterea numărului de zerouri din conturile lor bancare, deși banii stau acolo inutil.

Există o alternativă: putem produce atât cât avem nevoie pentru a trăi confortabil, adică mai puțin de jumătate din ceea ce producem acum, putem să cumpărăm doar ceea ce ne trebuie și să ne petrecem restul timpului conectându-ne unul cu celălalt. În loc să obținem plăceri fără sens din noile smartphone-uri, ne vom bucura de legăturile mai puternice dintre noi, de un sentiment mai mare de apartenență și securitate și de sentimentul de a fi înconjurați de oameni cărora le pasă mai degrabă de noi decât să ne îndepărteze.

Aceasta nu este o idee nouă. Institutul ARI a scris despre asta în 2012 în cartea Beneficiile Noii Economii, iar câțiva ani mai târziu, editorialistul The New York Times Thomas Friedman a exprimat idei similare când a scris în 2017 că în viitor oamenii vor trebui să „ creeze mai multă valoare cu inimile și între inimi.” La aceasta, el a adăugat: „Obișnuiam să lucram cu mâinile noastre. Mașinile le-au înlocuit, dar am început să lucrăm cu capul într-o economie a cunoașterii. … În continuare, cred că vom lucra mai mult cu inimile noastre.”

Pentru a rupe blocajul în care ne aflăm din cauza competitivității noastre excesive și a înstrăinării unuia față de celălalt, ar trebui să trecem de la urmărirea plăcerilor materiale, care nu aduc fericire durabilă și pentru care plătim o taxă de mediu considerabilă, la plăcerile spirituale care provin din sporirea și întărirea familiei și a conexiunilor comunitare și care cresc sentimentul general de responsabilitate reciprocă în societate.

O astfel de tranziție necesită încă o explicație. Oamenii au fost „programați” să-i suspecteze și să-i înstrăineze pe toți. Dacă vrem o societate durabilă, trebuie să ne „reprogramăm” pentru a fi ființele sociale care am fost cândva. Putem aștepta mai mult dacă vrem, dar va trebui să o facem mai devreme sau mai târziu. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât mai convingătoare va fi schimbarea noastră de valori, deoarece lanțurile de aprovizionare rupte și toate problemele care afectează lumea noastră nu se vor vindeca de la sine. Fie le vindecăm renunțând la ceea ce este redundant și adoptând o abordare mai atentă unul față de celălalt și faţă de planeta noastră, fie viața ne va îndepărta de orice nu este o necesitate absolută.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed